Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmsolyckan påminner om den i Gävle

/

För fem år sedan skenade en buss över Rådhustorget i Gävle. På lördagen körde en buss in i folkmassan vid Slussen i Stockholm. Bussarna var av olika slag, men i båda fallen upplevde förarna att de inte kunde bromsa.

Annons

På lördagen inträffade en bussolycka vid Slussen mitt i Stockholm.

En bussförare skulle precis inleda sitt körpass. Hon upplevde att bussen skenade okontrollerat precis när hon satt sig, och att bromsarna inte tog. Bussen for nedför några trappsteg ned på Södermalmstorg. Sex personer skadades, varav en man allvarligt.

På Rådhustorget

Olyckan har likheter med en olycka i Gävle i oktober 2006. Då skenade en buss på centrumhållplatsen i Gävle rakt över Rådhustorget, men utan att skada någon. Busschauffören hade precis startat motorn och upplevde att motorn rusade och att bromsen inte tog. Man kunde aldrig hitta något tekniskt fel på bussen.

Hittills har heller inget tekniskt fel hittats på bussen i Stockholm. Bussarna var av helt olika typ, den i Gävle en Volvobuss som var ny 2006 och den i Stockholm en 15 år gammal Scaniabuss av en modell som skulle tas ur trafik nästa år.

Busschaufförer som Stockholmstidningar pratat med tycker att säkerheten prioriteras för lågt, men det tillbakavisas av bussbolaget Keolis och fackförbundet Kommunal.

Mer läsning

Annons