Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldgods från Gävle skickades till Ryssland

/
  • PREPARERAD KASSE. Metallfolie inuti kassen lurar butikernas larmbågar.
  • INTE BARA KLÄDER. Vid sidan av dyra märkeskläder fanns stora mängder mindre värdefulla varor, som schampo och deodoranter.
  • På väskans insida finns en metallfolia som hindrar butikernas larmbågar att upptäcka stöldmärkta varor. Väskan fanns i en av de åtalade männens lägenheter.

När Gävlepolisen grep stöldligan hade de märkeskläder och annat stöldgods för långt över 100 000 kronor i tre lägenheter i Gävle. Där fanns också kvitton som visar att de skickat varor till adresser i Ryssland.

– Det här är organiserade stölder, säger åklagaren Christer Sammens.

Annons

Det var en civil polispatrull som i början av november lade märke till en bil i centrala Gävle. En sökning på bilnumret visade att den var skriven på en person utan körkort. Polisen följde efter till Sätra centrum där bilen parkerade. I den fanns en igentejpad kartong som visade sig innehålla märkeskläder.

I bilen fanns en lettisk och två ryska medborgare, samt en man som polisen fortfarande inte har fastställt identiteten på. De sitter nu alla häktade och åtalades i går för flera fall av grova hälerier.

Polisen spårade ligans stöldgods till tre lägenheter i Gävle som de på olika sätta hade tillgång till. I en lägenhet i Bomhus fanns tre teveapparater, kläder, parfym, tvål, deodoranter, bindor, ryggsäckar med mera värt omkring 55 000 kronor. Tillsammans fann polisen stöldgods värt omkring 135 000 kronor.

De gripna medger inte stölderna. En av dem berättar att han köpt kläderna på Blocket, för att skicka hem dem till Ryssland. Andra säger att någon annan äger varorna polisen hittade.

I en av lägenheterna fanns en väska preparerad med metallfolie. Polisens test visar att larmade varor som ligger i den inte ger utslag i butikernas larmbågar.

Två av de gripna är också misstänkt för butikstölder i Tierp, där de fastnade i butikens övervakningskameror. Sedan de nu gripits kunde de identifieras.

Kvitton på postbetalningar och penningtransaktioner tyder på att ligan skickat sitt stöldgods vidare till adresser i Ryssland. Åklagaren Christer Sammens bedömning är att det handlar om systematisk och omfattande brottslighet.

– Vi kan inte veta hur stort det är. Åtalet gäller det vi hittade när de greps, säger han.

En av ryssarna dömdes tidigare i år till två månaders fängelse för stölder i Gävle och utvisning som verkställdes i april. I november var han tillbaka i Sverige under en ny identitet.

Migrationsverkets utredning beträffande en av de gripna visar att han har begått brott i Sverige under fyra olika identiteter.

 

Mer läsning

Annons