Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolta Dennis och Johanna åker till Pride

/
  • Längtar. Dennis Ridefelt och Johanna Hellgren ser fram emot folkfest och seminarier på Stockholm Pride.

Sextonåriga Dennis Ridefelt, är en av 13 ungdomar som tillsammans med RFSL Gävleborg åker till Stockholm Pride.

Annons

09:02 på torsdagsmorgonen sätter sig Stigslundsbon Dennis Ridefelt på tåget mot Stockholm Pride. Med sig har han tolv ungdomskamrater från RFSL Gävleborg samt ledarna Pelle Friberg och Johanna Hellgren. De flesta har redan träffats på RFSL Gävleborgs ungdomskvällar.

– Det är roligt, det är nya personer varje gång. Man blir lätt en i gänget. De blir kompisar på en gång, säger Johanna Hellgren.

På Pridefestivalen väntar seminarier och folkfest. Mest av allt ser Dennis fram emot att träffa folk, och torsdagskvällens schlagerfest. Dennis hoppas framför allt på en sak.

– Att få träffa kändisar. Det skulle vara kul att träffa Babsan.

Pengar från EU gör resan möjlig. I höstas fick RFSL Gävleborg 100 000 kronor till ett projekt fokuserat på skapande verksamhet.

Seminarier väntar

Ungdomar har bland annat provat på foto och att måla. En annan del av projektet är en studieresa inom landet, som alltså går till Stockholm Pride.

På trippen till Pride ställs vissa krav på Dennis och de andra. Det är totalförbud på alkohol och obligatoriskt att gå på seminarier. Ett av seminarierna som de kan gå på handlar om kampen för rättvisa i Uganda och Litauen. I Litauen, är det numera olagligt att tala väl om personer som inte är heterosexuella.

Dennis, vars pojkvän åker med till Pride, har inte längre några problem att stå för sin sexuella läggning.

– Först har man tvekat och hållit sig gömd, inte sagt som det är. Nu kan jag göra det, jag har folk som stöttar mig, säger Dennis.

Pengarna till resan räcker till en natt på hotell, så redan klockan åtta på fredagskvällen åker Dennis hem. Och därmed missar han den stora Prideparaden på lördagen.

– Det är väl lite tråkigt, men man får väl vara glad för det man får, säger Dennis.

Väskan är inte packad ännu, men Dennis har redan börjat planera vilka kläder han ska ha med sig, och förväntningarna är höga.

– Man får se hur det blir. Jag har förväntningar för hur det ska vara. Vi får se om det blir bättre, säger Dennis.

Mer läsning

Annons