Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppades i Gävle en månad före branden

46-åringen som misstänks vara en av dem som ligger bakom CH-branden har bott i Uppsala sedan 1990 och har ett långt brottsregister. Drygt en månad före branden i maj 2005 greps han i Gävle när han körde en bil med körförbud. 1999 fick han ett treårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott och häleri.

Annons

Av mannens domar och brottsregisterutdrag framgår det att han har haft missbruksproblem. Han har dömts många gånger för rattfylleri, narkotikabrott och olovliga körningar, senast 2008. Just nu pågår även en brottsutredning mot honom i Uppsala för snatteri.

Hans grövsta brott begicks 1999. Då dömdes han till tre och ett halvt års fängelse för häleri och grovt narkotikabrott i Uppsala.

Men redan 1990 satt han i fängelse första gången, drygt ett år för narkotikabrott.

Nästan alla 46-åringens brott har begåtts i Uppsala. Men 16 april 2005, det vill säga nästan exakt en månad före CH-branden, stoppade polisen honom i Gävle. Han körde en bil med körförbud och fick en ordningsbot på 600 kronor.

Enligt en utredning från frivården tog han efter en fängelsedom 2004 ett krafttag för att bryta sitt missbruk och sin kriminalitet. Han betecknade själv 2004, det vill säga året före CH-branden, som en mycket turbulent period i livet.

Han hade sökt hjälp för sitt narkotikabruk och gick och väntade på en rättegång. Under den perioden gjorde han sig också skyldig till bedrägeri, eftersom han lyfte båda a-kassa och sjukpenning. Han förstod inte att det var fel, förklarade han i polisförhören. För det dömdes han till skyddstillsyn 2006.

Sedan har han åkt fast för att ha kört bil narkotikapåverkad utan körkort en eller ett par gånger per år.

Vid sidan av sin brottsliga gärning har 46-åringen också varit aktiv som företagare. Han var företrädare för ett hantverksföretag i Uppsala som gick i konkurs 1992. Just nu är han enligt bolagsregistret aktiv i ett företag i restaurangbranschen i Uppsala. En företagare bosatt i Norduppland är vd och 46-åringen är registrerad som så kallad extern verkställande direktör och firmatecknare.

Annons