Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor experimentlusta på Engelska skolan

/
  • STÄLLDE UT. Under hela vecka tio har det varit vetenskaplig utställning för mellanstadiet på Engelska skolan. På fredagen var det sexornas tur att ställa ut. Sju klasser och totalt 180 elever tävlade om det bästa bidraget.
  • Bubbeltest. Natali Blom och Elin Gravström vet vilket diskmedel som ger störst bubblor.
  • HÅLLBARHETSTEST. De stora hamburgerkedjornas burgare har betydligt längre hållbarhet än en hemlagad. Det kom två av Engelska skolans sjätte­klassare fram till. Här ser de ändå inte särskilt aptitliga ut.

Behöver man verkligen borsta tänderna? Och kan en telefon skicka sms i vakuum? Mellanstadieeleverna på Engelska skolan i Gävle har svaren. Under vecka tio har de tävlat med sina experiment i skolans gymnastiksal.

Annons

– De har varit fantastiskt fantasifulla, berättar Sara Stengård, elevvårdansvarig på skolan.

Och variationen på experimenten är stor. Här finns allt från det Youtube-kända experimentet mentos i coca-cola till försök att flytta vatten med hjälp av elektricitet.

Idéerna har eleverna kommit på själva och många har jobbat i par medan andra gjort allting själv.

Diskmedelstest

Sjätteklassarna Elin Gravström och Natali Bloms bidrag var ett test av olika diskmedel. De ville ta reda på vilket märke som ger störst bubblor. De trodde att Yes skulle vinna, men fick lära sig att Grummes bubblor blev aningen större.

– Det var roligt att göra nya saker och upptäcka hur det blev, säger Natali Blom.

Bästa bidrag till final

Tanken med tävlingen är att hela mellanstadiets två bästa bidrag går vidare till en nationell final i Stockholm. Där tävlar Engelska skolans elever från hela landet.

– Men det viktiga är inte tävlingen utan att eleverna får prova på hur den vetenskapliga världen fungerar säger James Harris, akademisk koordinator.

Mer läsning

Annons