Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor förlust även för Högskolan

Högskolan påverkas märkbart när Ericsson lämnar Gävle. Man samarbetar om utbildning och forskning och högskolan är beroende av företaget för praktikplatser.

Annons

Men nedläggningen ger också nya möjligheter.

– Den fulla effekten av det här kan vi inte överblicka än. Men det är klart att det blir kännbart, säger högskolans rektor Maj-Britt Johansson.

Ett konkret exempel är elektronikutbildningen där en stor del av studenterna gör sina examensarbeten på Ericsson. För bara ett år sedan invigdes också högskolans nya forsknings- och utbildningscentrum för radioteknik – i samarbete med bland annat Ericsson och i företagets lokaler i Teknikparken.

Vad som händer med det nu vet ingen.

– Det kan innebära att verksamheten läggs ned men det kan också leda till att vi blir 10–20 gånger större. Allt är möjligt, säger professor Claes Beckman som är föreståndare för radiocentrumet.

Åt vilket håll utvecklingen går avgörs av vilka stödinsatser som statsmakterna är beredda att sätta in för att hjälpa Gävle och för att ge de som förlorar jobbet nya chanser till arbete.

– Om de ser hur mycket kompetens som finns på det här området kan de ju välja att satsa mer på det, säger Claes Beckman och jämför med Hudiksvall där nedläggningen av Ericssons kabelfabrik ledde till satsningen på Fiber Optic Valley där man utvecklar produkter och tjänster inom fiberoptik.

Men att Ericsson nu lämnar Gävle är ändå ett misslyckande. En av tankarna med bygga upp ett radiocentrum var att förhindra just det, att göra det attraktivt för företaget att vara här.

Trots all osäkerhet är både Claes Beckman och Maj-Britt Johansson övertygade om att högskolan kommer att få en nyckelroll i den omställning som väntar.

– Vi kan vara med och erbjuda utbildning till de som behöver det, säger Maj-Britt Johansson.

Mer läsning

Annons