Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor läcka orsakade översvämning i Höjersdal

/

Stora mängder vatten strömmade ned mot bostadsområdet Höjersdal i går eftermiddag. En ledning till vattentornet hade sprungit läck. Minst en av villorna drabbades av översvämningen.
– Det bara forsade vatten ut genom min garageport, säger Lotta Pändel som bor högst upp på Vallgångsvägen.

Annons

De boende i Höjersdal fick plocka fram gummistövlarna tidigt i år. Men det var inte den stora vårfloden som i går fyllde gatorna i bostadsområdet med vatten, utan en spricka på en av de stora matarledningarna till Lapphällans vattentorn vid Gävle Bro. Dricksvattnet strömmade ned längs Vallgångsvägen och Murmästargatan.
Värst drabbad av vattenskador blev Lotta Pändels hus. Hon var på sitt arbete när grannen Erik Norberg ringde vid 15.30-tiden och berättade att vatten forsade genom hennes garage.
– När jag kom hem vid kvart i fyra var det som en flod ut genom garageporten. Jag och grannen ställde oss med spadar och försökte leda vattnet bort från huset. Tack och lov har jag ingen källare, säger hon.

Bara en källare som drabbats
Trots att Gästrike vatten hade gott om personal på plats var det Lotta Pändel själv som fick ringa SOS Alarm. Räddningstjänsten var på plats vid 16.10-tiden.
Skadorna på garaget blir nu ett ärende för Lotta Pändels försäkringsbolag. Trots att flera av husen i området har källare verkade ingen mer vara drabbad av skador på sin egendom, men många följde intresserat räddningstjänstens arbete med att leda bort vattnet. Flera vadade runt med vatten upp till knäna.
– Här skulle man kunna sjösätta en båt, säger husägaren Lasse Helmersson som hade en stor sjö utanför sin villa i korsningen Vallgångsvägen-Murmästargatan.

Sprucken ledning

Det var vid 14-tiden på eftermiddagen som Gästrike vatten upptäckte att trycket föll i deras ledningssystem. När sedan restaurangen vid Gävle bro ringde och berättade att de var helt utan vatten förstod man ungefär var felet låg. En stund senare blev det tydligt när vattnet hade trängt igenom snön alldeles invid cykelvägen upp mot Gävle bro.
Enligt Christer Larsson, underhållschef på Gästrike Vatten, ligger den spruckna ledningen omkring två meter ned i marken. Sprickan uppstod på grund av att trycket blev för högt i samband med att en ny pump skulle installeras.
– Det är beklagligt att sådant här händer och jag tycker synd om de som drabbats. Vi lyckades strypa flödet relativt omgående och när jag lämnade platsen vid 17-tiden rann det inget vatten, säger han.
Ledningen är 40 centimeter tjock och en av de största, men det är omöjligt att uppskatta hur mycket vatten som läckte ut. Grävmaskiner påbörjade direkt arbetet med att gräva fram ledningen för att kunna laga den.
Enligt Gästrike Vatten är den här typen av läckor ovanliga. Man ska nu analysera varför det har inträffat och vad som kan göras för att det inte ska hända igen.
Inga hushåll var i går kväll utan vatten.

Annons