Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor satsning på skolan i Alliansens budget

/

Under onsdagseftermiddagen kallade Alliansen till pressträff för att presentera sitt budgetförslag inför 2017.
Där visas stora satsningar på skolan – 40 procent av kommunens samlade resurser planeras att läggas där.

Annons

I Alliansens budget för 2017 visas stora satsningar på skolan. Bland annat vill man satsa på minskade grupper för framför allt de mindre barnen.

Man öronmärker också tre miljoner till kompetensutveckling för lärarna.

Det finns även ett förslag om att införa en central vikariepool för att lärare ska slippa agera vikarieanskaffare, vilket ofta är fallet i dag. Totalt läggs 40 procent av kommunens samlade resurser på skolan.

– Man frigör lärarresurser genom att tillsätta den här centrala vikariepoolen. Att inte lärare ska behöva sitta och vara vikarieanskaffare – och det tror jag är jätteviktigt. Lärare ska vara i klassrum och göra det de är anställda för – de ska vara i klassrummet och undervisa, säger Helen Åkerlind (L).

Alliansens budget omfattar hela kommunens organisation – alltså både nämnder, förvaltningar och kommunala bolag. Med nämnder och bolag inräknade kommer man upp i nära nio miljoner kronor.

– Det här är en stark budget, säger Inger Källgren Sawela (M), kommunstyrelsens ordförande.

Anledningen är att man räknar med att få ett överskott på 2,4 procent för 2017. I dag finns ett mål om att nå ett överskott på 2 procent.

För personer i daglig verksamhet gör man en höjning av dagersättning från 45 till 90 kronor per dag. 250 000 kronor tillsätts också för att möta upp höjningen av egenavgifter för resor till och från arbetet.

Totalt tre budgetförslag kommer att läggas fram – Alliansen, de rödgröna samt Sverigedemokraterna kommer alla att lägga ett eget budgetförslag.

Mer läsning

Annons