Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stor succé och sjukt mycket folk"

/

Det verkar som att Gävle med sin brigg och sin rosa bock har lyckats nå igenom bruset under Almedalsveckan i Visby. Bland annat har den flygande bocken utnämnts till ”Dagens Almedarling”.
– Det är stor succé och sjukt mycket folk ombord, säger Micke Dunker.

Annons

Under Almedalsveckan finns 662 officiella programpunkter, och en lång rad inofficiella. När Dagens Nyheter i söndags tipsade om en programpunkt per dag fanns en konsert på briggen Gerda med: Magnus Carlsson från Weeping Willows sjunger ombord på lördag.

Gotlands tidningar skrev samma dag om Gävles kulturhuvudstadskampanj i en ledartext.

Och i tisdags utsåg den välbesökta Almedalsbloggen den rosa flygande bocken till ”Dagens Almedarling”.

– Vi har fått massor med uppmärksamhet. Och den här bocken, den är ju så fin, eller helt bisarr egentligen. Jag tror det tas som lite självironi, att vi kan bjuda på en rosa bock, säger Micke Dunker, kommunikationsansvarig för Gävles kulturhuvudstadskampanj.

Avslappnat

Han nämner att på en av Gerdas grannbåtar har folk kostym på sig. Och ostindiefararen Götheborg tar 100 kronor för ett besök.

Ett besök på Gerda är gratis, och enligt Micke Dunker, en aning mer avslappnat. På kvällarna spelar band och fyller båten till bredden. På dagarna hålls seminarium, dels om kulturhuvudsstadssatsningen, dels med olika ”kulturentreprenörer” som Växbo Lin och Mackmyra Whisky. Då får 60 personer plats och det har ofta varit fullt.

– Vi har haft många politiker ombord, flera från riksdagens kulturutskott, och andra som Lena Hjelm Wallén och Wanja Lundby Wedin.

– Det är ju svårt att bryta igenom bruset här. Men jag tror att vi gör helt rätt, att komma ner med ett skepp där folk är välkomna ombord. Samtidigt skickar det signaler om att Gävle är en gammal hamnstad, en stad vid vatten, säger Micke Dunker.

Helt rätt

Eva Westerberg är ordförande för Saco:s studentråd och sitter med i redaktionen för Almedalsbloggen. Hon tror att det var helt rätt beslut av Gävle att åka till Almedalsveckan med brigg och bock.

– Den där bocken var ett jätteroligt grepp, och det är ju något som alla förknippar med Gävle. Det är visst någon annan stad här som också vill bli kulturhuvudstad men det har jag inte märkt på något annat vis än att jag sett det i programmet, säger hon.

Mer läsning

Annons