Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor uppståndelse kring Lindbergs mystiska fynd

/
  • Bredvid det runda föremålet finns ett spår på flera hundra meter, som att det har färdats över havsbottnen.
  • Peter Lindberg var ute och letade efter ett gammalt vrak med värdefull champagne i lasten, när han upptäckte den runda cirkeln på havsbottnen. Bilden är en arkivbild.

En asteroid? Ett ufo? Eller en naturlig bottenformation? Spekulationerna är många kring det runda, mystiska föremål som skattletaren och den före detta Gävlebon Peter Lindberg upptäckte på Östersjöns havsbotten i juni.

– Jag har sett konstiga saker förr, men det här är något exceptionellt, säger han.

Annons

Den 19 juni befinner sig Peter Lindberg tillsammans med de andra skattletarna i gruppen Ocean explorer ute på Östersjön, någonstans mellan Sverige och Finland. De letar efter ett gammalt vrak från andra världskriget, som de tror har värdefull champagne i lasten när ett stort, runt objekt på drygt 80-meters djup får dem att reagera.

– Det var cirkelformat och nästan 60 meter i diameter, det är ju stort som en jumbojet mellan vingarna, säger Peter Lindberg. Han berättar att de även såg 300-400 meter långa märken i havsbottnen, som att föremålet skulle ha färdats över bottnen.

Peter Lindberg som kallar sig för skattletare, fick mycket uppmärksamhet i media när han 1997 hittade vraket Jönköping i den åländska skärgården. Vraket var lastat med champagne som i efterhand har sålts för flera miljoner kronor.

Ocean explorer hittade inget vrak i juni, men det märkliga föremålet på Östersjöns botten har dragit igång många spekulationer som handlar om allt från att det skulle vara en stor algblomning, till en mina eller kanske ett ufo.

Ufo-spåret har snappats upp i både engelska, ryska och amerikanska medier, och i torsdags rapporterade amerikanska Fox Channel om de svenska skattletarnas märkliga fynd.

– Vi hade över 2,5 miljoner besökare i går på vår hemsida och 1,5 miljoner på Facebook. Jag har aldrig varit inblandad i ufo-sammanhang tidigare, men uppenbarligen tycker folk att det här är mer spännande än gamla viner, säger han och skrattar.

De senaste dagarna har Peter Lindberg och Ocean Explorer fört diskussioner med personer som är intresserade både av att finansiera och att delta i en närmare undersökning av föremålet.

Vad tror du själv att det är?

– Det skulle ju kunna vara något tekniskt från rymden, som en asteroid. Det skulle också kunna handla om en stor undervattensexplosion av något slag, men samtidigt ser det bara ut att vara en stor rund yta utan krater. Men jag tror till 99 procent att det är något naturligt, säger Peter Lindberg och tillägger:

– Fast som professionell vrakletare har jag sett en hel del konstiga saker på havsbottnen och det här liknar faktiskt inget annat.

Mer läsning

Annons