Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i cancervården

Det finns stora skillnader i cancervården i landet.

Det visar den första kvalitetsjämförelse som har gjorts.

Gävleborg är ganska bra på att behandla ändtarmscancer men bröstcancerpatienter får vänta länge på operation och dödligheten i cancer är högst i landet.

Annons

Det är Socialstyrelsen som tillsammans med Sveriges kommuner och landsting gjort den första stora samlade jämförelsen av hur cancersjukvården i landet ser ut.

Den visar att kvaliteten på den vård man får kan skilja sig en hel del beroende på var i landet man bor. Det är också stora skillnader på hur länge man som patient kan få vänta på diagnos och behandling. Och Socialstyrelsens konstaterar att vissa av skillnaderna är oacceptabla.

Bra och dålig kritik

Inget landsting är klart bäst eller klart sämst, i stället är man bra och dålig på olika saker. Gävleborgs resultat är ungefär i nivå med eller strax under medel i riket.

– Det är lite högt och lågt, på en del saker hamnar vi bra och på andra dåligt, konstaterar Stefan Back som är medicinsk rådgivare åt landstingsledningen.

Vid tjocktarmscancer ser man att det är relativt många som avlider de närmaste månaderna efter operationen. För ändtarmscancer är resultaten bättre och det är exempelvis få som återfaller i cancer.

Minst är skillnaderna inom bröstcancervården, här kan man säga att man får ungefär lika bra vård oavsett var i landet man bor. Däremot kan vården dröja olika lång tid. I Gävleborg får man vänta i snitt 28 dagar på operation, det är den längsta väntetiden i landet. Däremot får man efter operationen snabbt svar på vad vävnadsproverna visat.

– Vid cancer är det viktigt att sätta in behandling så snart som möjligt så det är inte bra om det dröjer. Men de här siffrorna är från 2009 och vi tror att köerna kortats sedan dess, säger Stefan Back.

Få överlever sin cancer

Totalt är det dock färre i Gävleborg som överlever sin cancer. Dödligheten, fem år efter diagnos, är den högsta i hela landet.

– Det är självklart att det är en siffra som stör oss. Men man kan inte entydigt säga att det beror på dålig vård, det kan också bero på till exempel levnadsvanor, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

– Vi ska analysera rapporten och se vad vi kan göra, det kan finnas ålderdomliga behandlingsmetoder som vi behöver ta bort och nya som ska införas.

Mer läsning

Annons