Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbrand och strömavbrott drabbar Gävle

Storbrand i Andersberg, strömavbrott i hela Gävle och Carola och Christer Sjögren insnöade i Läkerol Arena. Allt händer på samma dag när elbranschen och flera myndigheter har krisövning.

Annons

– Det blir en av landets största övningar, säger Lars-Rune Ölund, informationschef på Gävle Energi.

Under hela tisdagen förvandlas Konserthuset till en krisledningscentral. Elbranschen och de viktigaste samhällsfunktionerna har den stora krisövningen "Samvete 09" och över 200 personer medverkar i de olika iscensatta katastroferna och olyckorna.

– Energibranschen har stort värde av att öva krisberedskap, inte minst efter det som har varit med stormarna Gudrun och Per. Tidigare har vi övat mest ute på landsbygden, men den här gången har vi haft stor hjälp av Gävle Energi för att göra det till en tätortsövning, säger övningsledare Ulf Broberg.

Förutom Gävle Energi som är värd för arrangemanget deltar exempelvis räddningstjänsten, polisen, SOS Alarm och Gävle kommun i krisövningen, men även nationella myndigheter som Energimyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Dagen i Gävle kommer att vara kantad av katastrofer och olyckor. Den största blir en brand på Vinddraget 7C i Andersberg klockan 15.01. Där blir det full insats av polis, räddningstjänst och ambulans. Skådespelare deltar och spelar skadade och chockade personer.

Sveriges Radio Gävleborg deltar också i övningen och kommer att sända direkt på webben. Det blir nyheter varje hel- och halvtimme, varvat med julmusik eftersom övningen är tänkt att utspela sig på annandagen.

– Det här blir en bra övning för vår personal. Vi har tagit in våra gamla sommarvikarier som får sköta de ordinarie sändningarna, säger kanalchef Leif Eriksson.

Mer läsning

Annons