Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storskaligt skattefusk av skrothandlare

Enligt en skatterevision har en av Gästriklands skrothandlare sysslat med storskaligt skattefusk, osanna fakturor och svart arbetskraft. Nu krävs han på över tre miljoner kronor och riskerar åtal för skattebrott och bokföringsbrott.

Annons

Skatterevisionen förklarar en del av den svarta skrothandeln i Gästrikland. Men enligt skatteverkets utredare kan man misstänka att liknande metoder används även i andra företag. Bland annat tyder en omfattande kontanthandel på det. Revisionen i det här företaget visade att ägaren kunde ta ut flera hundra tusen kontant i veckan, för att göra affärer med.

Sammanfattningsvis kommer skatteutredarna fram till att det nu aktuella företaget för stora belopp har sålt skrot som det aldrig har köpt in. Kunderna är återvinningsföretag och elbolag. Men var företaget har köpt skrotet som säljs går inte att utreda.

– Det kan handla om skrot han har köpt svart, det kan handla om stöldgods eller kontantköp från privatpersoner, säger en skatteutredare till Arbetarbladet.

I sin redovisning visar företaget upp fakturor från flera företag. Men de visar, enligt Skatteverket, upp alla tecken på att vara så kallade osanna fakturor. Bakom dem finns konkursbolag med uteliggare och missbrukare som företrädare, det vill säga typiska målvakter.

Fakturorna godkänns inte i Skatteverkets utredning.

Följden blir bland annat att skatteverket underkänner företagets momsavdrag, och eftertaxerar företagaren med stora belopp. Sammanlagt går kraven på honom över tre miljoner kronor.

Misstankar om hantering av stöldgods finns redan mot företagaren. Han är efter en polisutredning redan åtalad för häleri sedan polisen hittat ett stort parti skrot somt stulits i Hälsingland i hans företags ägo. Och nu väntar ett nytt åtal för skattebrott och bokföringsbrott.

Det kommer också att handla om svart arbetskraft. Vid besök på skrothandeln har Skatteverket konstaterat att det finns anställde, vars löner inte återfinns i bokföringen.

Mer läsning

Annons