Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största razzian i historien

/
 • Upptäcker fler brott. ”Genom det här sprider vi kunskap internt och kan lyfta varandra och knyta kontakter.                 Men framför allt har vi möjlighet att upptäcka fler brott eftersom vi har alla de här olika kompetenserna på plats, säger Johan Höglund, insatsledare.
 • Få se här...Polisaspiranten Malin Köhler kontrollerar Kaj Åkerbloms körkort och nykterhet. Röret som han blåste i blev sedan biljetten ut från kontrollplatsen. ”Att det skulle vara så många poliser här hade jag inte räknat med”, säger han och skrattar.
 • Upptäcker fler brott. ”Genom det här sprider vi kunskap internt och kan lyfta varandra och knyta kontakter.                 Men framför allt har vi möjlighet att upptäcka fler brott eftersom vi har alla de här olika kompetenserna på plats, säger Johan Höglund, insatsledare.
 • Sökte knark. Hundföraren Joakim Rosengren och Indy söker efter narkotika i ett misstänkt fordon.
 • Kollades. Jari Jalonen från Värnamo fick sin last genomsökt. Här med trafikpolisen Lars Österberg.

Vilken brottslighet färdas genom länet?

I går kväll genomförde polisen den största trafikrazzian i Gävleborgs historia i jakt på svaret.

– Det var lite för många poliser i dag, tyckte lastbilschauffören Jari Jalonen som blev stoppad.

Annons

Hundratals förare kontrollerades under gårdagskvällen och i natt i både norr- och södergående riktning på E 4 utanför Gävle. Totalt 65 polisanställda deltog i insatsen som planerats i flera månader. På plats fanns gränspolis, hundförare, drogpolis, miljöutredare, trafikpolis, polisaspiranter samt poliser från de olika polisområdena i länet.

Alldeles för många, enligt lastbilschauffören Jari Jalonens mening. Han var på väg från Värnamo till Gävle när han blev stoppad.

”Aldrig trevligt”

– Det är aldrig trevligt, konstaterar han.

Men efter att både hans last och nykterhet kontrollerats kunde han fortsätta sin färd.

Grundkonceptet för arbetsmetoden är kopierat från Uppsalapolisen som har gjort ett antal liknande stora razzior sedan 2009. Både platsen och tiden var väl valda.

– E 4 är pulsådern genom länet och precis som alla andra medmänniskor färdas ju även de kriminella. Så vi är rätt övertygade om att vi kommer att upptäcka en hel del oegentligheter som färdas fram och tillbaka här, säger Johan Höglund, insatsledare.

– Erfarenheten säger att det rör sig mycket ljusskyggt på kvällarna, mer än dagtid.

Vid 22-tiden i går kväll hade ett par hundra fordon kontrollerats. Fem fordon hade rapporterats för överlast och ett antal böteslappar skrivits på diverse trafikförseelser. Två personer rapporterades för ringa narkotikabrott, eget bruk, varav en av dem även för innehav av misstänkt amfetamin.

Snabba åtgärder

Även två förundersökningsledare fanns på plats för att snabbt kunna fatta beslut om exempelvis kroppsvisitationer och husrannsakningar i bilar vid misstanke om brott. All avrapportering skedde på plats med nya utredningsstödet PUST.

– Det vi kan skriva böter på en gång, det ska vi göra. För att slippa få den här utredningen som hamnar i en hög i något skåp på någon polisstation, säger Johan Höglund.

Vid tretiden i natt avslutades insatsen.

– Blir det här lyckat är jag övertygad om att vi kommer att göra det igen. Kanske inte på den här platsen, det kan vara någon annanstans i länet, säger Johan Höglund.

arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons