Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort motstånd till utbyggnad över Stortorget

Ägarna till krogen Goya vill göra en utbyggnad mot Stortorget. Men tjänstemännen på bygg- och miljöförvaltningen råder politikerna att säga nej. – Det finns många viktiga skäl, säger planingenjör Thobias Nilsson, och hänvisar bland annat till att Stortorget ska byggas om med start nästa år.

Annons

I dag ska politikerna i bygg- och miljönämnden bestämma sig för om de vill tillåta en utbyggnad eller inte. Fastighetsägaren Håkan Bjerkén menar att han och krogägarna vill öppna upp den stängda fasaden i det gamla bankhuset och skapa liv i ett hörn av Stortorget som är dött.

– Vi tycker ju att det är ett dött hörn och vi vill ha lite mer liv i den här delen av torget, och få huset att delta i handelslivet. Jag tycker att de politiska företrädarna är onödigt försiktiga och räddhågsna. Man måste våga för att vinna, säger Håkan Bjerkén.

Det finns många argument mot en utbyggnad över Stortorget. Det strider mot de bestämmelser som finns både för Stortorget och för bevarande av fastigheten. Bygg- och miljöförvaltningen tycker att det kulturhistoriska värdet av byggnaden

Det gamla bankhuset som uppfördes 1897-99 är en av få äldre byggnader kring Stortorget. Ritningar gjordes av den välkände arkitekten Aron Johansson, som även har ritat Riksdagshuset i Stockholm, och utsidan av huset, som har stildrag av florentinsk renässans, är mycket påkostad.

– Många vackra hus runt Stortorget har försvunnit. Det här är ett av två som finns kvar och därför är det viktigt att vi får ha kvar det, säger Thobias Nilsson.

Bygg- och miljöförvaltningen tycker också att det är viktigt att hålla fritt på Stortorget, för att varutransporter och räddningstjänsten ska komma fram. Tjänstemännen påminner om den dödsolycka som inträffade på Stortorget tidigare i år, då en varutransport backade på en äldre dam.

Tekniska kontoret delar flertalet av synpunkterna. Man vill slå vakt om ett öppet torg och inte lägga till fler byggnader på den yta som finns, utan snarare ta bort de som finns. I förslaget till förändring av Stortorget ska till exempel sophuset bakom restaurang Brända bocken försvinna.

Mer läsning

Annons