Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stortorget har blivit en plats för lek och vila

/
  • En stunds vila på Stortorget. Lasse Norgren tar en paus i solen på väg till Boulognerskogen.
  • En stunds vila på Stortorget. Lasse Norgren tar en paus i solen på väg till Boulognerskogen.
  • Räddade ballongen. Sophie Stamper fick rädda sonens ballong när den blåste in i fontänen.
  • Granne. Johanna Hedin bor precis intill torget. Därför brukar hon ofta sätta sig vid torget och sola.  ”Det här är min lilla trädgård” säger hon.
  • Ogillas. Ett minus för många är de närgångna duvorna, kajorna och tidvis skrattmåsarna.
  • Härliga stolar. Anna-Karin Nilsson tar en kaffe i solen efter lunchen i en av de specialdesignade möblerna på Stortorget.

Det har gått drygt ett år sedan Stortorget blev klart. Fortfarande råder det delade åsikter om det slutgiltiga resultatet men under sommarens varma dagar är torget fyllt av positivitet.

Annons

I full fart springer en liten pojke tvärs över Stortorget efter sin orangea ballong. Men den blir inte lätt att få tag på då vinden har fört ballongen in i mitten av Stortorgets vattenspel.

Pojken som förlorat ballongen heter Sindri och är snart två år gammal. Efter att Sindri kastat en bedjande blick på mamma Sophie Stamper tar hon ett skutt in i fontänen och hämtar ballongen åt sin son.

Bra lekplats

– Jag tycker det är bra att gå här så Sindri får leka och springa av sig lite energi innan vi går in i affärerna. Men energi har han alltid i och för sig, säger hon.

Fontänen, eller vattenspel som det egentligen kallas, har precis som Stortorgets sittplatser blivit omåttligt populär bland Gävleborna och besökare sedan den kom till för drygt ett år sedan. Det behövs ingen statistik för att bevisa den saken – det går att se med blotta ögat.

Under sommarens varma dagar har varje sittplats på torget varit upptagen av sollapande människor. Bänkarna har blivit en plats för picknick, glassätning och umgänge.

– De är både ett konstverk och någonting att sitta på. Torget har blivit jättefint, nu vill man faktiskt åka ner och ta en fika eller äta här, säger Anna Westergren som sitter på torget och solar med sina kompisar.

Huvudet riktat mot solen har också Johanna Hedin. Bredvid henne i barnvagnen ligger dottern Lilly, tre veckor gammal.

– Jag bor precis här så det här är min trädgård kan man säga. Fontänen är vacker men eftersom det är folk här hela tiden kan det bli mycket ljud. Men det är något man får räkna med, säger hon.

Vissa handlare missnöjda

Men alla Gävlebor delar inte samma positiva syn på vad som blivit av Stortorget. Handlarna har klagat på att de blir undanskuffade, vissa besökare tycker att det är för stenigt och andra vill att bänkarna ska piggas upp med färg.

Stortorgets projektledare Mats Pierrou är nöjd med resultatet av torget men fortfarande finns det några saker som behöver ordnas till, säger han.

– Det ramlar ner mycket skräp i fontänen som åker in i munstyckena och då blir det dåligt med vatten i den. Och i och med att de skräpas ned så mycket städas det också mer och då hinner inte fogen mellan plattorna sätta sig. Men det här är något nytt och det tar lite tid innan vi ser hur det ska skötas.

Vilken är din favoritplats på torget?

– Bänkarna och fontänen helt klart! Nygatan blev också jättebra, det är kul att se så mycket folk på uteserveringarna, det blir lite mer storstad över det hela, säger Mats Pierrou.

Mer läsning

Annons