Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stortorgets ombyggnad blir dyrare än väntat

/

Ombyggnaden av Stortorget blir dyrare än beräknat. Det står klart redan innan bygget börjat.
Tekniska kontoret har insett att det behövs 18,8 miljoner utöver de 55,6 som redan finns avsatta för projektet.

Annons

Den främsta orsaken till att Stortorgets ombyggnad blir dyrare än vad kommunen tidigare trott är att det nya ytskiktet, hällar och gatsten, ska bestå av en granit som är väldigt dyr. Den granit som ska köpas in ska vara svensk eller finsk och uppfylla ”extra höga krav på utseende, tillgänglighet och beständighet”.
– När Centralplan byggdes om köpte vi sten från Kina. Det är inte etiskt och moraliskt bra med tanke på de arbetsförhållanden som råder där även om det skulle bli avsevärt mycket billigare, säger tekniska nämndens ordförande Anéa Elfving (S).


I gengäld har den dyrare sten man nu väljer enligt kommunen en extra lång livslängd och kommer att bli vackrare och vackrare ju mer den används och slits.
För att ha råd med investeringen föreslår nu tjänstemännen att tekniska nämnden ska be om att få sin investeringsram utökad med sammanlagt 18,8 miljoner kronor åren 2009 och 2010. Nämndens politiker ska vid sitt möte på onsdag ta ställning till hur man vill försöka få fram de extra pengar som behövs till Stortorgets ombyggnad.
– Om vi inte får extra pengar får vi plocka om i vår egen budget. Finansieringen av torget måste fram, för projektet är så långt gånget, säger Anéa Elfving.


De alternativ som ska diskuteras är att ta pengar från andra planerade investeringar, till exempel att byta ut armaturen i gatubelysningen till lågenergilampor. Om det projektet skjuts på framtiden innebär det att det dröjer innan man kan få ned driftskostnaderna för gatubelysningen. Även utvecklingen av vissa lekplatser kan skjutas på framtiden.
– Lekplatserna är viktiga och därifrån är det känsligare att ta pengar än från gatubelysningen, säger Anéa Elfving vars önskedröm är att kommunstyrelsen ska ställa upp med alla de 18,8 miljoner som behövs.


Oppositionen har ännu inte diskuterat frågan.
– Det här handlar om mycket pengar och jag blev förskräckt när jag hörde det. Vi ska diskutera inom partiet hur vi ska ställa oss, säger Leif Meijer (M), ledamot i tekniska nämnden.


Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank (S) tror att ärendet hinner tas upp på nästa möte 17 februari. Hon vill avvakta och se vad tekniska nämnden lägger fram innan hon tar ställning för eller emot ökat investeringsbidrag.
– Inga fördyringar är bra, säger hon.
Ombyggnaden av Stortorget och Nygatan är tänkt att sätta i gång i månadsskiftet mars-april.

Mer läsning

Annons