Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk kan försena hotellbygge

/
  • Inte önskvärt. ”Strejk är inget man längtar till i första hand”, konstaterar Joakim Ullström, snickare och lagbas (till höger). Här med Janne Westberg, murare. Båda jobbar just nu med renoveringen av Gamla Grand, en byggarbetsplats som kommer att stå stilla om fack och arbetsgivare inte lyckas komma till förhandlingsbordet.
  • Beredd på strejk. Lars Lundberg, ordförande i Byggnads Gästrikland.

Strejk kan stoppa byggena på Gamla Grand och Lantmäteriet. I går varslade Byggnads om stridsåtgärder – cirka 240 arbetare i Gästrikland berörs.

– Hoppas de löser det innan dess, säger Joakim Ullström, snickare och lagbas.

Annons

Stridsåtgärderna träder i kraft i två steg, 7 mars och 14 mars. I första steget berörs fyra arbetsplatser i Gästrikland: Gamla Grand, Lantmäteriet och två på Sandvik.

Det handlar om uppskattningsvis 240 arbetare, enligt Lars Lundberg, ordförande i Byggnads Gästrikland.

Anledningen till strejkvarslen är att Byggnads inte har fått gehör för sina löne- och ersättningskrav i förhandlingarna med Sveriges Byggindustrier.

Det gemensamma kravet i LO-samordningen är löneökningar på 3,5 procent, vilket Byggnads också kräver. Men den här gången lämnade industrifacken samordningen.

– Sveriges Byggindustrier var inte sena med att notera det och avvisar våra krav, säger Lars Lundberg.

Industrin har i stället skrivit avtal på 2,6 procent, vilket Sveriges Byggindustrier tycker att Byggnads ska hålla sig till.

Fackförbundet kräver också att anställda ska ha rätt till retroaktiv lön vid strandade förhandlingar, vilket Sveriges Byggindustriers styrelse beslutat att de inte ska ha.

Lars Lundberg konstaterar att ackordsförhandlingar ta flera månader från själva byggstarten till att en uppgörelse träffas mellan företaget och arbetslaget.

Han menar att det då ska vara självklart att ackordslönen som bestäms ska gälla från byggstarten och inte från när avtalet skrivs.

I Gästrikland ligger lägsta utbetalningsnivån på 157 kronor i timmen, medan genomsnittet för ackordslön ligger på 190 kronor timmen.

– Det är en ren och skär lönesänkning, slår Lars Lundberg fast.

Byggnads är det första LO-förbundet utanför industrin som ska försöka driva igenom LO:s gemensamma avtalskrav.

– Nu är alla blickar riktade på Byggnads. Klarar inte vi det har de svagare förbunden ingen chans, säger Lars Lundberg.

Mer läsning

Annons