Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid kring hem för ensamkommande

/
  • Den gamla bowlinghallen i Sätra är tänkt att bli ett hem för ensamkommande flyktingar.
  • Den gamla bowlinghallen i Sätra är tänkt att bli ett hem för ensamkommande flyktingar.

Turerna kring det eventuella boendet för ensamkommande flyktingbarn i Sätra har varit många. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade i våras att skicka tillbaka detaljplansförslaget till förvaltningen, ett beslut som nu har överklagats.

Annons

Jan Åldemo, juridiskt ombud för företagarna Stefan och Marja-Liisa Gebara, är minst sagt irriterad på hur kommunen har skött detaljplansärendet som ska möjliggöra ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Sätra.

– Vårt problem är hela tiden politiker i Gävle som gör allt de kan för att sabba verksamheten, och det är lite tråkigt alltså, säger han.

Bakgrunden är att makarna Gebara vill öppna ett hem för ensamkommande flyktingbarn i fastigheten som tidigare var bowlinghall. De har också fått tillstånd för boendet från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Nuvarande detaljplan godkänner dock inte vårdboende och måste därför ändras.

När ett nytt planförslag låg på Samhällsbyggnadsnämndens (dåvarande Byggnads- och miljönämnden) bord i våras, beslutade politikerna att återremittera ärendet till förvaltningen. De ville fastställa i planen att enbart ett hem för ensamkommande flyktingbarn fick öppnas, och inte exempelvis ett vårdhem för missbrukare.

Jan Åldemo menar dock att enligt rättspraxis kommer det inte gå att öppna ett hem för ensamkommande flyktingbarn om vårddelen tas bort ur detaljplanen.

– Vi skrev till kommunen och protesterade och hänvisade till rättsfall som visade att det inte skulle vara möjligt att öppna det som planen syftade till.

Nu har Jan Åldemo på paret Gebaras vägnar överklagat nämndens beslut till länsstyrelsen. Daniel Olsson (S), ordförande i nämnden, menar att de gärna ser ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Sätra och att detta är möjligt även om inte vård tillåts i detaljplanen.

– Det ska vara möjligt att ha det boendet ändå. Det är huvudinriktningen för den boendeform man har på platsen som styrs i planen, och huvudinriktningen för ensamkommande flyktingbarn är ju boende. Därför ska det inte vara några problem.

Han tycker inte att de från politikernas sida har motverkat Gebaras planer, men menar att platsen inte är lämplig för alla typer av vårdhem.

– Jag tycker inte vi har motarbetat. Som vi har förstått det är intentionerna att ha ett boende för ensamkommande flyktingbarn och det är också det vi har försökt styra i planen.

Mer läsning

Annons