Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stridsfråga: Kultur eller sport

/
  • Oppositionsråden Roland Ericsson (C), Lili André (KD), Per-Åke Fredriksson (FP) och Inger Källgren Sawela (M) tycker att stadsbiblioteket ska byggas om 2013. I stället vill de skjuta den planerade friidrottshallen i Sätra på framtiden.

Satsa på utbyggnad av stadsbiblioteket, men senarelägg en ny friidrottshall. Så vill oppositionspartierna i den borgerliga alliansen prioritera i sitt förslag till mål och ramar för Gävle kommun.

Annons

Den rödgröna majoriteten tillkännagav sitt förslag till ekonomiska mål och ramar för Gävle kommun 2012-2015 i förra veckan. En av huvudpunkterna var att om- och tillbyggnaden av stadsbiblioteket för omkring 120 miljoner kronor skjuts på framtiden, till efter år 2018.

I skuggförslaget från oppositionspartierna M, FP, C och KD ska bibliotekets ombyggnad påbörjas 2013. I stället vill man ta bort en ny idrottshall för friidrott och andra sporter, med plats för cirka 2 000 åskådare ur de närmaste årens investeringsplan.

– Idrottssidan får sitt i alla fall med en ny ridsportanläggning för ponnyklubben och Strömvallen. Vi tycker att det är ett svek av majoriteten att skjuta biblioteket på framtiden igen, säger Moderaternas oppositionsråd Inger Källgren Sawela.

– Biblioteket är den institution som kommer alla Gävlebor till del, även friidrottarna, säger oppositionsråd Per-Åke Fredriksson (FP).

Inom kommunens olika verksamhetsområden är alliansens förslag till mål och ramar väldigt lika den rödgröna majoritetens. Den stora skillnaden är att oppositionen vill spara pengar på den budget som kommunstyrelsen ansvarar för, cirka 30 miljoner jämfört med majoriteten. Den avdelning man främst vill spara in på är kommunens informationsavdelning, som i dag har drygt tjugo tjänster. Man vill även dra ned på anslagen som går till olika typer av projekt som inte har med kommunens så kallade kärnverksamhet att göra.

Pengarna som sparas in på kommunstyrelsen vill man bland annat lägga på skola och socialtjänst.

Alliansen vill även sänka Gävles kommunalskatt. De inser att det inte går att göra just nu, men vill ha ambitionen på lång sikt.

Mer läsning

Annons