Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmingsstopp skulle ta hans levebröd

/
  • Tomas Karlsson som driver strömmingsvagnen vid Rådhustorget i Gävle följer noga utvecklingen kring undantaget från EU:s gränsvärde för dioxin i fet fisk. Liksom för många av Gävleborgs yrkesfiskare är strömmingen hans levebröd.
  • I snart tre år har Gävleborna kunnat köpa strömming och mos av Tomas Karlsson på Rådhustorget. Men från och med nästa år kanske han inte kan sälja strömming längre.
  • Daniela Hellman, 25, mammaledig, Storvik:– Aldrig. Nu är jag gravid och ska inte äta det, men jag äter det inte annars heller. Jag vet inte varför, men det har inte med det att göra.
  • Nils Åkesson, 65, pensionär, Sandviken:– Sällan, var tredje månad kanske. Ja, jag har en liten miljökämpe inom mig.
  • Astrid Olofsson, 80, pensionär, Andersberg:– Lite då och då, minst en gång per vecka. Jag har inte tänkt på det faktiskt, jag köper det och tycker att det är gott.

Inte bara Gävleborgs yrkesfiskares överlevnad kan hänga på en skör tråd.

Fler drabbas om Sverige inte får fortsatt undantag från EU:s gränsvärde för dioxin i fet fisk.

Annons

– Strömmingen är mitt levebröd, säger Tomas Karlsson, ägare till Karlsson Strömming & Mos.

I strömmingsvagnen på Rådhustorget var det full ruljangs i går. Men i början av veckan fick ägaren Tomas Karlsson hålla stängt eftersom det inte fanns någon strömming att få tag i på grund av isläggningen.

Men från och med årsskiftet kan det bli ett totalstopp för strömmingsförsäljningen, is eller inte.

I går berättade Arbetarbladet att strömmingsfisket är hotat på grund av att Livsmedelsverket ändrat inställning i frågan om fortsatt undantag från EU:s gränsvärde för dioxin i fet fisk. Myndigheten råder nämligen regeringen att inte ansöka om nytt undantag efter att det nuvarande löper ut vid årsskiftet.

Strömmingen är Tomas Karlssons levebröd och han följer utvecklingen noga.

– Det är oroväckande, konstaterar han.

Han tycker det är synd att det inte är rent i Östersjön, men påpekar samtidigt att dioxinhalterna faktiskt har gått ner.

– Jag käkar strömming varje dag och det är inget större fel på mig, säger han.

En lösning för honom skulle kunna vara att gå över till annan fisk, i stället för att lägga ned. Men det skulle inte vara helt lätt, menar han.

– Det blir svårt att lära folk att äta någon annan fisk.

Mer läsning

Annons