Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömvallen i fokus

/

Strömvallens gamla läktare hamnade – inte oväntat –  i fokus när det på torsdagskvällen ordnades paneldebatt om Gävles stadsmiljö.
– Läktaren är fruktansvärd, sa Björn Widegren, Gefle Dagblads kulturredaktör, som fick inleda debatten och tala sig varm för fastighetsbolagets Fast Partners förslag om att bygga ihop Strömvallen och Konserthuset till en evenemangsarena.

Annons

Debatten ingick i den pågående Designfestivalen i Gävle och hade rubriken ”Utveckling och bevarande – kan de förenas?”

– Vi säger inte nej till utveckling av Strömvallen-området. Men vi säger nej till att läktaren rivs. Den har riksintresse, sa Martin Åhrén, antikvarie på länsmuseet.

De hetaste replikerna växlades mellan Åhrén och Widegren även om argumenten är välkända från de senaste månadernas debatt i lokalpressen.

Åhrén kritiserade fastighetsbolaget för att ställa ultimatum, att man drar sig ur hela projektet om den gamla läktaren får vara kvar, medan Widegren hävdade att bevarandeintressena med Riksantikvarieämbetet i spetsen också ställer ultimatum och gräver ner sig i skyttegravar.

En av åhörarna, Härje Larsson, 75, berättade att han nyligen flyttade till Gävle och gick till Strömvallen för att se Gunder Häggs löparbanor. Men de fanns inte kvar och därför, menade han, bör också läktarna tas bort.

– Det finns ingen anledning att bevara något som inte hör ihop med Gunder Hägg, sa han.

Kommunalrådet Carina Blank (S) tog upp tråden:

– Kanske skulle vi flytta läktaren till Sätraåsen och utveckla Strömvallen till den fotbollsarena som den förtjänar.

Arkitekten Viktor Marx efterlyste mindre regler och friare tyglar som släpper fram medborgarnas egna initiativ i stadsbyggandet.

Han berättade om galleriet som han byggde vid en mörk, steril och trist T-banestation i södra Stockholm, ett bygge som föregicks av prat med folk i stadsdelen och som blev en social mötesplats och lyste upp platsen på kvällarna.

– Varenda kotte tyckte det var skitbra, sa Viktor Marx som nu fått en lapp från kommunen med krav på att bygget ska bort.

Han menade att människor vill påverka sin miljö men ”mals sönder i byråkratin”.

– Kan vi få ditt telefonnummer. Jag tror vi har något åt dig här i Gävle, sa Lena Lundgren, ordförande i Gävles bygg- och miljönämnd, som för att visa att Gävles politiker har öppnare sinne.

Mer läsning

Annons