Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Struntade i att bokföra 600 000 kronor – döms till samhällstjänst

Mannen struntade i att bokföra nästan 600 000 kronor i sin verksamhet. Han friades för brott i tingsrätten men hovrätten fäller honom för försvårande av skattekontroll.

Annons

LÄS OCKSÅ: Sandvikenföretagare krävs på miljoner för skattefusk med luftfakturor

Genom att under närmare ett års tid ha undvikit att bokföra kontanta betalningar in i sin verksamhet har kassakontot i mannens verksamhet inte stämt överens med den verkliga summan.

Mannen är hemmahörande i Gävle och har även bedrivit sin verksamhet där och totalt har det handlat om nästan 600 000 kronor som inte bokförts. Det har i sin tur medfört svårigheter för Skatteverket att räkna ut korrekt mervärdesskatten samt arbetsgivaravgifter.

I tingsrätten friades mannen från brott men domen överklagades till hovrätten som nu har gjort en annan bedömning.

LÄS OCKSÅ: Gävlebo krävs på halv miljon efter Skatteverkets granskning

De menar att utifrån bevisningen som lagts fram är det klarlagt att mannen med grov oaktsamhet struntat i skyldigheten att bokföra pengarna.

Samtidigt frias en kvinna som stod åtalad tillsammans med mannen då hon stod som innehavare på firman och därmed var den som var skyldig att betala skatt.

Både tingsrätten och hovrätten har dock kommit fram till att det var mannen som hade ansvaret för både verksamheten och bokföringen. Mannen har också medgett att kvinnan agerade som bulvan då han själv inte kunde stå som ägare av verksamheten.

Hovrätten dömer mannen till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons