Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter formar framtidens miljöhus

/
  • Framtidens hus. Alejandro Pallas, Robin Andersson, Emelie Källemyr, Elin Hasselgren och Robert Yngvesson har byggt framtidens hus.

Visst skulle det vara härligt med ett hus som värmde upp sig själv? I framtiden är det möjligt med hjälp av passivhuset.

Annons

– Jag vill absolut ha ett passivhus i framtiden, säger Robert Yngvesson som läser till byggnadsingenjör på Högskolan i Gävle. Tillsammans med fyra andra studenter har han varit med och utformat en modell på hur framtidens miljöhus kommer att fungera.

I går visade Byggnadsingenjörsprogrammet upp sina småhus för allmänheten på Högskolan i Gävle.

19 studenter har under hösten jobbat med ett projekt som går ut på att designa en modell av ett hus. De ska med tekniska lösningar också tillgodose en tänkt kunds speciella önskemål. Robert Yngvesson har varit med i gruppen som riktat in sig på passivhus.

– Passivhus är framtidens miljövänliga alternativ. De är extra isolerade med en halvmeter tjocka väggar, ett specialutformat ventilationssystem och med solfångare på taken som gör att husen uppvärms automatiskt till och med på vintern, säger gruppmedlemmen Robin Andersson. De är dyra att bygga men man tjänar mycket på att ha ett passivhus i längden.

Det finns dock vissa risker med passivhusen.

Om ventilationen slutar fungera eller om det blir väggläckage riskerar huset att mögla på bara tre-fyra år.

– Men så länge man inte fuskar utan är noggrann med bygget så är risken liten, enligt Robert Yngvesson.

Annons