Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter tveksamma till höjda studiemedel

/
  • VÄLKOMMET. Rickard Petrés är ordförande i studentkåren vid Högskolan i Gävle, och tror att regeringens förslag kommer att välkomnas av många studenter.
  • mer pengar. Anneli Cederroth, handläggare på kronofogden, tycker att det är bra om studenter får mer pengar att röra sig med.Foto: Pernilla Wahlman
  • JOBBAR HELLRE. Sofia Persson Borg, student, föredrar att jobba extra, i stället för att ta mer lån.Foto: Pernilla Wahlman

Många av landets omkring 400 000 studenter med studiemedel har väntat på en höjning.

Nu lämnar regeringen besked inför budgeten 2010. Höjningen nästa år blir 352 kronor i månaden för de med fullt studiemedel. År 2011 höjs också fribeloppet, vilket gör att en student kan arbeta mer innan studie-medlet minskas.

Annons

350 kronor mer i plånboken lockar inte studenter i Gävle. Regeringens förslag är för snålt, tycker de.

– Man skulle behöva komma upp i över tusenlappen om det ska löna sig att låna mer, säger Emilie Embertsen Ekmark, student vid Högskolan i Gävle.

Regeringens nya förslag att låta högskolestudenter låna 350 kronor mer i månader går inte hem hos studenterna vid Högskolan i Gävle.

Det lönar sig inte, skillnaden är för liten.

– 350 kronor i månaden i sex år blir bara mer pengar att betala tillbaka i slutändan. Skillnaden är marginell varje månad och många tänker nog inte på att det blir en mycket större summa som ska betalas tillbaka senare, säger Emilie Embertsen Ekmark som studerar tekniskt basår.

– Pengarna räcker inte ens till ett gymkort i månaden, det är för lite, säger Sofia Persson Borg som studerar ekonomiska fastighetsförvaltningsprogrammet.

Hon föredrar att jobba extra i stället för att låna mer pengar. Den svåra arbetsmarknaden och rädslan för att inte få ett bra jobb tynger. Skulderna ska ju betalas en dag.

– Jag tänker jättemycket på det, säger hon.

Just nu finns nästan 2 000 ärenden hos Kronofogden i Gävle med studieskulder på sammanlagt 26 miljoner kronor. Och fler väntas de bli.

Anneli Cerderroth jobbar som handläggare på Kronofogden, och tror att de kommer att få in fler ärenden med obetalda studieskulder i framtiden.

– Men jag tror inte att det beror på de 350 kronor mer som studenterna kanske kommer att få låna. De gör ingen skillnad.

– Jag tycker att det är bra om studenter kan låna mer pengar, men det kan inte vara så kul att starta arbetslivet med skulder. Som arbetsmarknaden ser ut i Gävle måste nog många vara beredda på att flytta för att få jobb, säger hon.

Rickard Petrés, ordförande i studentkåren vid Högskolan i Gävle, tror inte att fler studenter kommer att hamna hos kronofogden på grund av höjningen eftersom den är så liten.

– Jag kan inte se några nackdelar just nu, även om det är en högre lånedel, säger han. Tvärtom tror han att många studenter välkomnar höjningen, när att de får mer pengar att röra sig med.

– Det är positivt, men det är inte färdigt förrän det är i hamn, säger Rickard Petrés.

Annons