Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenterna förlorare i budgeten

/
  • På gränsen. De trivs med sin utbildning och gillar att plugga. Men ekonomiskt är det knepigt för Emma Dahlin och Clara Willemark.

Studenterna är förlorare i regeringens nya budget.
Studiemedlet kommer att vara fortsatt lågt.
– Studier ses inte längre som en investering utan som en arbetsmarknadspolitisk åtgård, något man tar till när man inte får ett jobb, säger Jeppe Savö, ordförande för studentkåren i Gävle.

Annons

Nej, det blev ingen väsentlig höjning i år heller.

Men Jeppe Savö är luttrad. Han hade inte väntat sig att regeringen skulle göra något radikalt åt studiemedlens nivå.

– Oavsett regering har det under många år inte blivit den uppräkning vi hoppats på, säger han.

Enligt Jeppe Savö går ensamstående studenter utan bostadsbidrag back med 480 kronor per månad efter att bostad och nödvändig konsumtion är betald.

– Det är framförallt bostäderna som har blivit dyrare. 1989 stod bostadskostnaden för en femtedel av utgifterna. I dag handlar det om en tredjedel, säger han.

Utgifterna ökar mer

 

Trots att utgifterna ökar har studiemedlen bara höjts blygsamt. Enligt Centrala Studiestödsnämnden, CSN, uppgår studielån och studiebidrag för fyra veckors heltidsstudier till 7 492 kronor. 2009 görs en liten uppräkning med 328 kronor för att hänga med inflationen. Totalt innebär det 7 820 kronor efter årsskiftet.

– Studenterna skulle få mer pengar om de hade socialbidrag i stället för studiemedel. Då ska man också tänka på att lånen ska betalas tillbaka, och reglerna kring återbetalningen har hårdnat. Nu har man 25 år på sig att betala tillbaka och var tionde person som studerat får betalningsanmärkningar för sina studieskulder, säger Jeppe Savö.

”Bil är omöjligt”

 

23-åriga Clara Willemark läser till hälsopedagog på Högskolan i Gävle och intygar att det är svårt att få pengarna att räcka. Hon har två extrajobb för att få ihop ekonomin.

– Det räcker ändå inte till. Att ha en bil är till exempel omöjligt för mig.

Kurskompisen Emma Dahlin, 21, hankar sig fram utan att jobba vid sidan om.

– Jag måste ju bara försöka få det att funka ändå. Man får prioritera. Jag kan inte åka hem till Flen så ofta, det kostar jättemycket att åka tåg.

Emma har bostadsbidrag och medger att hon får tillskott från sina föräldrar.

– Annars skulle det verkligen vara tungt.

Enligt Jeppe Savö är det vanligt att studenterna drygar ut kassan med förvärvsarbete.

– Många ägnar helgerna åt att till exempel jobba på Max, McDonalds eller Statoil, säger han.

Diskussioner har förts om att slopa taket för hur mycket man får tjäna utan att det påverkar studiemedlet. Men det tycker inte Jeppe Savö är lösningen.

– Det är mest en bekräftelse på hur man ser på studier: något man gör vid sidan av sitt jobb, säger han.

Mer läsning

Annons