Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentkårens uppgift att fixa bostäder till alla

/
  • Nöjd. Marie Ryen, ordförande i Gefle studentkår, tycker att det är till studenternas fördel att kåren tar hand om bostadsförmedlandet.
  • Fullbelamrat. Överallt inne på kontoret ligger kontrakt som ska skrivas på och nycklar som ska hämas ut.
  • Hög aktivitet. Inne hos kåren på högskolan pågår bostadsförmedlandet för fullt.

Det råder bostadsbrist för studenter runt om i landet. Men i Gävle har situationen tidigare sett rätt ljus ut. Nu jobbar kårens bostadsförmedling hårt för att alla studenter ska ha någonstans att bo när höstterminen kickar igång.

Annons

Högskolans campusområde ligger tomt och slött i högsommarvärmen, men i ett av kontoren råder full aktivitet nu, och det är på studentkårens bostadsförmedling. Här är hela rummet fyllt av hyreskontrakt som ska skrivas på och nycklar som ska hämtas ut. Pia Hägg och Ann-Sofi Samuelsson jobbar heltid för att fixa boenden till alla studenter som ska plugga på högskolan i höst:

– Den här tiden om året sitter vi i telefonen och svarar på mejl om boende hela dagarna, säger Pia Hägg.

Och studentkåren lovar att alla kommer att ha någonstans att bo när skolan börjar. Även om man skulle vara sen med ansökan och skicka in den först nu så kan man räkna med att få ett eget rum med lås på dörren inom ett rimligt avstånd från skolan, allra senast 1 september.

Det här är någonting som faktiskt är ganska ovanligt på högskoleorter. Många högskolor runt om i landet skryter med en så kallad "bostadsgaranti" för sina studenter, men få av dem är värda namnet tycker Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Förra året gjorde de en rapport om bostadssituationen för studenter på landets 29 högskoleorter. Endast tre passerade nålsögat för vad som SFS ansåg vara en fullvärdig bostadsgaranti, och Gävle var en av dem.

– Situationen ser jämförelsevis ljus ut i Gävle, mot bakgrund av att vi har fortsatt stor bostadsbrist för studenter i landet som helhet, säger Camilla Georgson som är ordförande i SFS.

Att studentkårerna själva ordnar sina egna bostadsförmedlingar är inte helt vanligt, och även om Camilla Georgson tycker att kåren i Gävle gör ett jättebra jobb så menar hon att kårerna egentligen inte ska behöva förmedla bostäder, utan att det ansvaret bör vara politiskt.

Men det är något som Marie Ryen, ordförande i Gefle studentkår, vill nyansera:

– Visst, det är väl sant. Men det är ändå bra att studentkåren har hand om bostadsförmedlingen, eftersom det är vi som är närmast studenterna och bäst kan tillgodose deras behov.

Fakta!

Kriterier för en fullvärdig bostadsgaranti, enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS:

* Alla studenter som pluggar minst halvtid ska omfattas

* Permanent förstahandskontrakt som kan gälla under hela studieperioden

* Hyresrätt i form av korridorsrum, studentlägenhet, eller del i hyresrätt

* Rimlig hyra, högst en tredjedel av studiestödet

* Högst 30 minuter till skolan med bra kollektiva trafikförbindelser

* Tillträde senast 30 dagar efter anmälan om studentboende har registrerats

Källa: SFS Bostadsrapport 2010

Mer läsning

Annons