Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrelsemedlem i Gävle moské ska ha delat bilder på IS-flaggan på Instagram

/

Under sommaren och hösten 2014 ska Gävle moskés styrelsemedlem Ali Al-Ganas ha lagt ut bilder på terroristorganisationen Islamiska statens flagga på sin Instagram, det skriver Gefle Dagblad.
– Den har blivit förknippad med IS men det innebär inte att det är deras flagga, säger Gävlemoskéns talesperson Rague Ali Youssouf.

Annons

LÄS OCKSÅ: Säpo ser inga direkta kopplingar till religiös extremism vid Gävle moské

Bilderna som Gefle Dagblad under onsdagen publicerade ska alltså komma från Gävle moskés styrelsemedlem Ali Al-Ganas och vara publicerade på dennes Instagram.

Bilderna visar terroristorganisationen Islamiska statens flagga och har bildtexter där det bland annat står, "Denna flagga ger oss känslan utav att vi är en nation. Som håller samman och älskar varandra för Allahs skull."

Enligt flera experter som Gefle Dagblad har pratat med är det tydligt att flaggan blivit en symbol för terrorism och död och är tydligt kopplad till Islamiska staten.

Bland annat säger svenska islamiska samfundets ordförande Abd al Haqq Kielan till tidningen att flaggan inte kan anses representera muslimer i allmänhet.

– Det här är inte muslimernas flagga utan den representerar en våldsbejakande extremistgrupp som huvudsakligen mördar muslimer, säger han.

Arbetarbladet har tidigare skrivit om Ali Al-Ganas och hur han under sin tid som ungdomsledare på moskén hyllade en terroristledare som utpekats som ansvarig för ett terrordåd i Ryssland där 293 personer dog.

Han har också hyllat två döda IS-krigare från Örebro.

LÄS OCKSÅ: Ungdomsledare på Gävle moské hyllade terrorist på Facebook

När Arbetarbladet talar med Gävlemoskéns talesperson Rague Ali Youssouf tar han avstånd från Islamiska Staten och deras handlande.

– Det är något som jag inte står för, det är långt ifrån mina värderingar och Gävle islamiska center står inte för de här värderingarna, säger han.

Rague Ali Youssouf menar att trosbekännelsen som finns på flaggan har funnits länge inom islams historia och att färgen på flaggan varierat och att Islamiska staten kidnappat flaggan som nu symboliseras med terrororganisationen.

– Den har blivit förknippad med IS men det innebär inte att det är deras flagga, säger han.

Flera experter och företrädare för Svenska islamiska förbundet säger till Gefle Dagblad att det inte passar sig sprida en flagga som är en så tydlig symbol för IS. Ser du inga problem med att Ali Al-Ganas lägger upp en sådan flagga?

– Mer om det kommer vi att återkomma. Jag vill inte svara på det i dagsläget men det kommer komma svar och ett pressmeddelande, säger han.

Vad står flaggan för enligt dig?

– Trosbekännelseflaggan har under islams tid varit en islamsk flagga och muslimernas flagga och då menar jag inte enbart den svarta. Den har funnits i olika färger men har alltid haft trosbekännelsen. För mig är det islams flagga med trosbekännelsen och det förknippas med islam och muslimer och islams identitet.

Att flaggan skulle vara islams och alla muslimers flagga tillbakavisas dock av Mohammad Fazlhashemi som är professor i islamisk teologi och filosofi.

Till Gefle Dagblad skriver han att flaggan är tydligt kopplad till Islamiska Staten och att flaggan inte har funnits tidigare.

Via Gävlemoskéns talesperson Rague Ali Youssouf hälsar Ali Al-Ganas att han för tillfället inte vill lämna några kommentarer.

LÄS OCKSÅ: Gävle moské utsatt för hot – polisen bevakade fredagsbönen

LÄS OCKSÅ: Kommunledningen vill ha tydligare svar från imamen

Mer läsning

Annons