Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Suget efter oss kommer bli stort"

/
  • Högskolan i Gävle får från 2011 inte ta in nya förskollärarstudenter. På tisdagen kom beskedet om att de inte får examensrätt för det nya förskollärarprogrammet som inrättas då. Emelie Eliasson, Malin Apelgårdh och Maria Andersson läser på den nuvarande förskollärarutbildningen. De ser sina chanser att få jobb växa, men hoppas att Gävle får tillbaka examensrätten om något år.

De som nu läser till förskollärare på Högskolan i Gävle tar emot beskedet med blandade känslor.

– Vi kommer ju inte att ha något problem att få jobb, säger Maria Andersson.

Annons

Maria Andersson, Emelie Eliasson och Malin Apelgårdh läser tredje terminen på lärarprogrammet med förskoleinriktning, specialiserat på natur och teknik.

De tycker att lärarna är olika bra, och att utbildningen ibland känns lite flummig. Nu är det inte deras utbildning det här handlar om, den är redan kontrollerad och godkänd. Men att högskolan inte får starta det nya förskollärarprogrammet kan få stora effekter på deras kommande arbetsliv.

"Stort sug efter oss"

– Suget efter oss kommer att bli hur stort som helst, säger Maria Andersson.

– Men vi kommer inte att kunna täcka upp för alla 40-talister som slutar, säger Emelie Eliasson.

– Man vill ju jobba med kompetenta människor. Ska barngrupperna kunna minska och kvaliteten bli bättre i förskolan måste det ju finnas förskollärare att tillgå när alla barnskötarna går i pension. Annars kommer vi att gå på knäna, säger Malin Apelgårdh.

De tror att ett uppehåll på ett par år inte gör någon större skada, men hoppas på att högskolan sedan får rätt att utbilda förskollärare igen.

Mer läsning

Annons