Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunksound när Leif mixar rock med jazz

/
  • STOLT. Att den har banankontakt, saknar serienummer, och fått ett alldeles eget sound av sin ägare Leif Hedström, gör att Leif är särskilt stolt inför The Ron-Dells spelning på CC i Gävle på lördag. Både över sin Herrnsdorf elkontrabas – en av världens första serietillverkade – och det faktum att han lyckats ge den det ljud som akustiska kontrabaser har.  Foto: David Holmqvist

Alla som gillar elkontrabasen i Stings Roxanne fick en upplevelse på CC på lördag, då Gävlebandet The Ron-Dells spelar rockcovers.

Annons

Ty bandets basist, tryckaren Leif Hedström, har fått tag på en Herrnsdorf elkontrabas, en av världens första serietillverkade.

– Jag var ut på Blocket, fick syn på den, la ett bud och fick den.

För hur mycket vill han inte berätta, men säger att han fått mycket för pengarna.

Soundet – enligt Leif jazzens sunkiga, skitiga och rökiga – har han själv byggt in.

– Jag vet att Sting använde elkontrabas när bandet spelade in Roxanne, annars är det inte särskilt många rockband i världen som använder elkontrabas.

Det var i december Leif köpte sin Herrnsdorf. Det enda han behövt göra är att byta stack, ersätta magnetmikrofonens funktion med Peso-mikens nanoteknologi, bygga ett nytt stall och byta originalsträngarna mot nya metallindade strängar med nylonkärna.

– Den var trögspelad när jag fick den, men med mina förändringar blev den perfekt.

Leif säger att det inte är för samlarvärdet han har köpt sin Herrnsdorf.

– Jag ville ha en kontrabas, men inte en otymplig traditionell.

Och en utmaning; att försöka skapa det slags ljud som den traditionella akustiska kontrabasen har utan att förstöra sin Herrnsdorf.

Om han lyckats?

– Absolut, säger han oblygt, för han vet vad han talar om. Innan han 2005 började spela Elvis-, Rolling Stones- och Bowie-covers igen med klasskamraterna från 1970-talet i The Ron-Dells, spelade han i Gävlekända Jazzakuten.

Om Leifs Herrnsdorf ska lyfta bandet till nya höjder?

– Jag vill bara ha en bra hobby.

Mer läsning

Annons