Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag politisk ledning i landstinget

Sverigedemokraterna blir inte vågmästare i landstinget Gävleborg.
Om det preliminära valresultatet håller i sig kan Socialdemokraterna sitta kvar vid makten – men frågan är med vilka partier.
Det riskerar också att bli en mycket svag ledning.

Annons

Landstingsvalet i Gävleborg är ett val utan vinnare.

Moderaterna går framåt men kan ändå inte ta över makten eftersom övriga borgerliga partier backar.

Sverigedemokraterna dubblar antalet röster men får ingen vågmästarroll.

Socialdemokraterna ser ut att kunna sitta kvar vid makten – men det blir i så fall med minsta möjliga marginal vilket gör det svårt att leda landstinget.

Väljarna kan också få vänta länge på besked om vilka som kommer att styra landstinget de kommande fyra åren.

Eftersom läget är så osäkert och jämnt vill partierna vänta in den slutliga röstsammanräkningen som är klar först i nästa vecka. Alla förtidsröster har inte hunnit räknas och resultatet kan fortfarande ändras.

– Vi vill inte ta ut något i förskott, säger Eva Tjernström (S).

Men om det preliminära valresultatet står sig kan S och MP fortsätta leda landstinget Gävleborg – antingen med det nuvarande samarbetspartiet C eller den tidigare rödgröna kollegan V.

I båda fallen blir det dock en mycket svag majoritet med 38 röster mot de övriga partiernas 37. Och erfarenheten visar att det är svårt att styra landstinget med bara en rösts övervikt.

– Historien förskräcker, konstaterar Miljöpartiets Maria Aspers.

Vänsterpartiet är positivt till att styra med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Mer tveksamt är om Centerpartiet – som är valet stora förlorare – kan tänka sig fortsatt samarbete med S och MP.

– Om vi ska göra det eller inte är alldeles för tidigt att säga. Vi måste först ägna oss åt självrannsakan och analysera valresultatet, säger Björn Brink.

Ångrar ni samarbetet med S?

– Vi tycker att vi gjorde det rätta. Vi har gjort något bra för länsborna men vi har inte blivit belönade för det, konstaterar han.

Det kan dröja uppemot en månad innan vi vet vilka som ska styra landstinget Gävleborg. Partierna kommer att ha interna möten de kommande veckorna och först därefter kan samtal inledas om möjliga koalitioner.

Mer läsning

Annons