Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare för LO-familjen köpa hus

En typisk LO-familj i Gävleborgs län har fått svårare att klara husköpet under det senaste året, trots att den disponibla inkomsten ökat och fastighetsskatten sänkts.
Det hävdar intresseorganisationen Villaägarna som räknat ut hur villapriser, skattesänkningar och ändrade regler påverkar husköparnas ekonomi.

Annons

I Villaägarnas exempel har LO-familjen två barn och den ene föräldern jobbar i transportsektorn och den andra inom barnomsorgen.

I samtliga kommuner i Gävleborgs län blir resultatet att LO-familjen fått mindre kvar efter husköpet än vad som var fallet för ett år sedan. Mest minus går familjen i Gävle.

Detta medan tjänstemannafamiljen, med en sjuksköterska och en gymnasielärare, fått mer kvar. Undantaget i länet är Gävle där också tjänstemannafamiljen får något mindre kvar, en dryg hundralapp, när de ökade kostnaderna för boendet och husaffären räknats in.

Tjänstemannafamiljen i samtliga kommuner i länet klarar dock gott och väl de marginaler som Villaägarna tycker att man ska ha.För LO-familjen är marginalerna mycket små och egentligen har familjen inte råd att köpa nytt hus i någon av kommunerna och minst råd har man i Gävle.

Enligt Villaägarna bör familjen varje månad ha minst 4 000 kronor kvar för övriga utgifter.
I Hofors har den typiska LO-familjen 2 300 kronor kvar, i Ockelbo 2 000, i Sandviken 1 200 och i Gävle går familjen på minus. Det fattas 700 kronor för att ens klara bostadsekonomin för LO-familjen i Gävle. Allt enligt Villaägarnas uträkningar.

Siffrorna bygger på snittpris och genomsnittliga inkomster. De bygger också på räntenivåer som är någon procentenhet högre än i dag. Typhuset är eluppvärmt. Med fjärrvärme skulle energikostnaden bli lägre.
– Men slutsatserna är nog ganska relevanta ändå, säger Håkan Lindén.

Mer läsning

Annons