Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårsläckt brand i kraftstation

/
  • tidsödande arbete. I nästan två timmar fick räddningstjänsten arbeta med att släcka en brand i kraftstationen vid Silvanum.  Till slut fick man åka ut i en livräddningsbåt för att försöka komma åt branden.
  • UNDERSÖKA. Rökdykare fick gå in först i kraftstationen för att utreda hur branden såg ut, men det visade sig att det brann i ett utrymme långt ner i stationen som det var svårt att ta sig till.

Räddningstjänsten fick en utmaning när det på lördagen började brinna i kraftverket vid Silvanum. Det fanns ingen spridningsrisk men brandhärden var så svår att nå att det ändå krävdes hårt arbete och en räddningsbåt för att släcka den.

Annons

Det var vid 14-tiden som förbipasserande larmade om att det kom rök ur slussöppningen i kraftverket bakom Silvanum, mellan Boulognern och Villastaden. När räddningstjänsten kom till platsen kunde man konstatera att det brann nere i kraftverket – men man hade stora problem med att komma åt elden.

– Det sitter en transformator där för att det inte ska frysa till is i inloppet. Nu har det blivit en kortslutning som slagit gnistor på träet, förklarade Kjell Westberg, jourhavande kraftstationsmaskinist från Gävle Energi.

Kraftverket ägs av Gävle Energi och producerar energi till det allmänna nätet.

Släckningsarbetet blev odramatiskt – men tog tid. Under nästan två timmar arbetade räddningstjänsten för att komma åt brandhärden, som var långt nere i kraftverket. Man bröt upp delar av slussen och fick till slut ge sig ut i en räddningsbåt på isen i Gavleån för att lyckas släcka elden. Inte förrän efter 15.30-tiden kunde räddningstjänsten lämna platsen igen.

Enligt Kjell Westberg påverkade branden inte elnätet över huvud taget och det fanns heller aldrig någon spridningsrisk.

– Det är bara betong och grejer där nere annars. Det är bara väldigt svårt att komma åt det.

Mer läsning

Annons