Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att bevisa om tiggare utnyttjas

Polisen i Gävleborg misstänker att EU-migranter i trakten tvingas tigga och lämna ifrån sig sina inkomster. Men att tiggare skulle vara utsatta för människohandel är inget som har kunnat bevisas.

Annons

Upprinnelsen till misstankarna var ett bråk på gatan i Hudiksvall tidigare i år, mellan personer som ingår i samma grupp av EU-migranter. I polisens förhör efter bråket kom det fram uppgifter som tydde på att vissa i gruppen utnyttjades av andra.

– De pratade om att man var förd hit under tvång och skulle ta in pengar som någon annan tog hand om, säger Lars Fredin som är tillförordnad polisområdeschef i Norra Gävleborg.

Vittnesmål togs tillbaka

En person häktades, men släpptes eftersom misstankarna mot honom inte gick att leda i bevis, då vittnesmålen togs tillbaka.

Enligt Lars Fredin är det också svårt att veta var gränsen går för när en person som tigger utnyttjas på ett sätt som kan vara brottsligt.

– Det kan vara att man säger att du måste betala hälften av vad du tjänar, för det kostar att köra ut dig med bil. Så det är inte så himla enkelt.

"Organiserat"

Efter att misstankarna om människohandel väckts bestämde sig Gävleborgspolisen för att undersöka gruppen EU-migranter närmare, och kom då fram till att tiggandet var organiserat, något som tidningen helahalsingland.se rapporterat om. Men enligt Michael Anefur, regeringens förre hemlöshetssamordnare, är detta varken förvånande eller ett tecken på brottslig verksamhet.

– Självklart är tiggeriet organiserat. Har man en bil är det ju rätt rimligt att man samordnar sig och kör ut folk till bestämda platser. Det är heller inte ovanligt att man i gruppen utser en kassör som har hand om pengarna, men det innebär inte att den personen tar pengarna, säger han.

TT

LÄS OCKSÅ:

Polisen: "Miljonbelopp omsätts genom tiggeri"

"De försöker försörja sig som andra människor" (Extern länk till helahalsingland.se)

Mer läsning

Annons