Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt nå Andersbergsskolans personal efter att mobil stals vid inbrott

/

Efter ett inbrott på Andersbergsskolan den första november saknas den mobiltelefon som skol- och fritidspersonalen tog emot samtal med. Och fortfarande finns ingen ny.
– Nu flyter det på, men gud förbjude om något allvarligt händer, säger Madelene Byström, som är förälder till en elev på skolan.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ovanligt många skolinbrott i Gävle under november – nio stycken hittills

I samband med inbrottet för mer än två veckor sedan stals datorer, surfplattor – och personalens mobiltelefon. Det är den som finns närmast till hands och den som föräldrarna kommunicerar med personalen via.

– Det är oftast om det är att barnen ska gå hem en viss tid efter skolan eller från fritids, eller om de ska börja klä på sig, säger Andersbergsskolans biträdande rektor Jonas Larsson.

– Men det har aldrig varit så att vi inte kunnat nå föräldrarna. Det har varit krångligare för föräldrar och lägre servicegrad, fortsätter han.

Madelene Byström är kritisk till hur situationen är nu. Hon vill känna sig trygg i att det går att kontakta personalen och att det finns ett nummer man som förälder kan känna igen när det ringer från.

Hon berättar att skolan vill att föräldrarna ska meddela om något händer som gör att de blir sena till att hämta, men nu vet hon inte hur hon ska kontakta skolan om hon behöver.

– Och händer det barnen något så får personalen springa till en fast telefon eller till sitt skåp och hämta sin privata, menar hon. Om det inte är så att de redan nu har sina privata telefoner till hands och då är det ett arbetsmiljöproblem menar Madelene Byström.

Föräldrarna har inte fått information om något annat nummer de kan ringa på och Madelene tycker att det är konstigt att det fortfarande inte finns något mobilnummer att nå personalen på.

– Att det inte var löst första veckan, okej, men sen, nja.

– Det är en telefon vi pratar om. Det finns säkert någon hos personalen eller föräldrarna som har en gammal telefon att låna ut. Det här är ju en säkerhetsrisk, säger Madelene Byström som ändå vill framhäva att hon inte lägger skulden på Jonas Larsson eller personalen.

– Det är ju helt fantastiskt det de gör utifrån förutsättningarna, tycker hon.

Enligt Jonas Larsson har de och polisen gått om varandra i kommunikationen vilket gjort att det dragit ut på tiden med att införskaffa en ny telefon. Man har velat ha en telefon med samma nummer som tidigare.

– Nu är det ny telefon på gång och vi hoppas att den ska vara här så fort som möjligt, säger Andersbergsskolans biträdande rektor Jonas Larsson när Arbetarbladet talar med honom på tisdagen.

Så länge som personaltelefonen inte finns tillgänglig kan föräldrarna höra av sig till Jonas Larssons, skolkanslistens och respektive avdelnings fasta telefoner. Sjukanmälan kan man sedan tidigare göra via en telefonväxel där man slår in barnens personnummer, eller via webbtjänsten skola24.

Jonas Larsson har dock sett en positiv följd av att telefonen saknas.

– Vi har sett fler föräldrar på skolan än vad som brukar vara här. Annars är det lätt att de ringer hit och ber personalen skicka hem barnen.

Mer läsning

Annons