Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt stoppa kända ungdomsrånare

/
  • Rånarna ofta kända av polisen. Ungdomspolisen vet oftast mycket väl vilka ungdomar det är som begår rån i Gävle. En 17-åring som nu sitter häktad i väntan på dom för Temporånet i Gävle för några veckor är en av de kända rånarna sedan 2007.

Ungdomspolisen vet oftast mycket väl vilka ungdomar det är som begår rån i Gävle. Men har ändå svårt att sätta stopp för dem.
– För att vi ska kunna ingripa krävs det bindande bevis för att de är inblandade, säger ungdomspolisens chef Anders Lyrberg.

Annons

Storstadstrenden med unga pojkar som begår gaturån för att komma över mobiltelefoner och pengar, ofta med andra ungdomar som offer, kom på allvar till Gävle under 2007 och 2008. Då svarade en liten grupp ungdomar för flera sådana rån.

Begår nya brott

Flera av dem åkte fast, men har sedan fortsatt att begå nya brott.

En 17-åring som nu sitter häktad i väntan på dom för Temporånet i Gävle för några veckor är en av de kända rånarna sedan 2007. Han rymde från ett behandlingshem i somras, och misstänks sedan dess har begått flera nya rån. Döms han nu väntar förmodligen ungdomsfängelse.

De nya och yngre rånare som nu dyker upp betecknas av polisen som ”svansen” till de sedan tidigare kände rånarna.

Enligt Anders Lyrberg finns det flera faktorer som gör det svårt för polisen att svara upp mot allmänhetens krav att rånarna ska stoppas.

– Vi måste ha bindande bevis. Men rånarna är maskerade och de väljer offer som är ensamma och ibland berusade. Det gör det svårt att få rånarna utpekade. Och själva erkänner de ingenting.

För unga för fängelse

Men inte heller att polisen sätter fast en rånare hindrar honom från att begå nya rån. De är för unga att hamna i fängelse. Socialtjänstens vårdplaner för dem innebär ofta ett boende i frihet. Och placeras de på ungdomshem är det relativt lätt att rymma därifrån, vilket flera av dem har gjort i omgångar.

Vill jobba mer förebyggande

Anders Lyrberg drömmer om att kunna jobba mer förebyggande. Men det är en resursfråga.

– Vi är översköljda av utredningar som vi måste klara av inom vissa tidsgränser.

Lyrberg välkomnar därför socialtjänstens initiativ att på nytt sätta in fältassistenter i Gävle.

– Vi har en bra kommunikation med socialtjänsten och rapporterar direkt till dem om våra misstankar, säger han.

Mer läsning

Annons