Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt test om alkohol ses över

Kritiken växer mot det nya prov som krögare måste skriva för att få alkoholtillstånd.

Provet beskylls för att vara svårt och byråkratiskt.

Annons

Nu öppnar Folkhälsoinstitutet för en översyn av frågorna.
Vid årsskiftet infördes en ny alkohollag och då mjukades även serveringsreglerna upp. Bland annat får restauranger som serverar kall mat möjlighet att söka tillstånd.
Med reformen kom också krav på att den som söker tillstånd måste göra ett prov om alkohollagen.


Provet, utformat av statliga Folkhälsoinstitutet, genomförs via webben hos en alkoholhandläggare i kommunen där tillståndet söks.
Men det får kritik för att vara för svårt. Konsulten Hans Andersson utbildar krögare i alkohollagstiftningen och han känner till flera sökande som misslyckats i provet.
– Det är både sådana som kanske inte behärskar svenskan fullt ut och sådana som är vana att studera. Många av dem tycker att provet är extra svårt, säger han.
I kritiken mot provet nämns bland annat att frågorna är av byråkratisk karaktär, till exempel kallas Systembolaget för detaljhandelsmonopolet.
– Att det är ett prov som verkar ganska svårt kan man ju se, men vad det beror på är svårt att säga, kommenterar Christina Forsblad Hellman, alkoholhandläggare i Skövde kommun och sekreterare i föreningen Sveriges kommunala alkoholhandläggare, för TT.
Hon konstaterar att provet ännu är nytt och att det inte med säkerhet går att säga var problemet ligger.


– Man måste fråga sig om de som har läst till provet inte har lyckats få kunskaperna som behövs, eller om det är något med själva testet.
På Folkhälsoinstitutet är de ansvariga medvetna om problematiken.
– Frågorna är ställda utifrån lagtexten och vi har valt att använda de definitioner som finns där. Alla svar hittar man i förarbetet till lagtexten, säger Anne-Lie Magnusson, utredare på avdelningen för tillsyn.
Hon säger dock att myndigheten kommer att följa upp kritiken och att frågorna kan komma att ses över.

TT

Mer läsning

Annons