Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarte jägaren-ägaren flydde själv från branden

En av Svarte Jägarens ägare fanns själv i lokalen när krogen tändes på. Han såg röken välla fram, men tog på sig jackan och gick därifrån och återvände inte förrän två timmar senare. – Jag blev chockad och greps av panik, är hans förklaring i polisförhören.

Annons

Den 45-årige delägaren bor i Stockholm, men tillbringade halva veckorna i Gävle för att jobba i restaurangen. Tillsammans med 42-åringen som drev Svarte Jägaren är han nu åtalad för att ha beställt mordbranden mot den egna krogen.

Av polisutredningen framgår det nu att han natten före branden satt tillsammans med sju andra personer, ett par av dem också krogägare i Gävle, i ett personalrum innanför restaurangen och spelade poker. I förhören har 45-åringen berättat att de plötsligt kände röklukt och strax såg de rök komma in från restaurangen till det rum där de satt.

Men i stället för att undersöka var röken kom ifrån, och kanske försöka släcka, lämnade alla pokerspelarna hastigt huset. 45-åringen säger att han gick hem. Han ringde den andre delägaren som två timmar senare hämtade upp honom och åkte till restaurangen.

Enligt 45-åringens advokat Johan Mellgren är hans agerande inte så konstigt som det kan verka.

– Det har att göra med att de spelade poker om pengar i restaurangen. Han var rädd för att det skulle komma fram och därför gick de därifrån.

Mellgren framhåller också att 45-åringen såg att både polis och räddningstjänst hade kommit fram till restaurangen när han lämnade den. Han larmade också den andre ägaren.

Johan Mellgren anser också att den fara hyresgästerna i huset enligt åklagaren har utsatts för är överdriven. 17-åringen som tände på larmade själv om branden och räddningstjänsten var mycket snabbt på plats.

– Många av de som åklagaren har satt upp som målsägande märkte ingenting, och tycker själva att det är konstigt att bli betraktade som brottsoffer, säger Mellgren.

Johan Mellgren advokat

Mer läsning

Annons