Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svea stretchar efter träning

/
  • Färdig. Sandvikenbon Stina Astner stretchar Svea efter träningspasset.
  • Weight pulling. Leia har svårt att vänta in husse Roger Danblads kommando. Hon drar så fort hon kan för att komma fram och bli belönad.
  • Roligt. Sofia Engberg med den kinesiska nakenhunden Morris och Crille som är en tjeckisk råtthund.

De släpar kättingar för att bygga upp sina muskler. Vissa tävlar – medan andra gör det enbart för att hålla kroppen i trim. Vi pratar om hundarna i nystartade föreningen Swedish working bulldog Gävleborg.

Annons

Arbetarbladet hakade på ett träningspass i ”weight pull” hemma hos Sonja Engberg i Överhärde på söndagen.

Klockan är elva och sex hundägare från Skutskär, Gävle, Tierp och Sandviken sluter upp på gården med sina fyrbenta vänner. Där finns Kinesiska nakenhundar, Pumi, Amstaff, olika staffordshire terrier samt en tjeckisk råtthund. Hundarna verkar ivriga att komma iväg. Alla har värmande kläder på sig och en rejäl sele som det sitter en eller flera kättingar i.

– Det bästa är att weight pull passar alla hundar, oavsett ras, säger Sonja Engberg, kassör i föreningen.

Ökar på vikten allt eftersom

De värmer upp med en promenad och tempot är raskt. Några deltagare är nya och bär inte lika tunga kättingar som vältränade nakenhundarna Bosse och Morris. Bosse som väger 4,5 kilo drar så mycket som nio kilo.

– Till en början får de dra tio procent av sin vikt, sen ökar man på allt eftersom, berättare Sonja som framhåller att det är en bra träningsform för överaktiva hundar som kräver mycket stimulans.

Två av medlemmarna tävlar i weight pull. Sonja Engberg betonar dock att hundens hälsa är den främsta anledning till träningen.

– Det är stimulerande och aktiverande för dem, vissa använder det även i rehabilitering för att bygga upp muskler.

Tillbaka från promenaden tas kättingarna bort. Då börjar den riktiga träningen – att dra vagn med vikter. Hela tiden håller de övriga deltagarna hundarna i rörelse för att de inte ska bli kalla.

Unga tiken, Leia, har dock svårt att vänta in husses kommando. Hon drar så fort hon kan för att få godbiten från husse.

– Den här rasen kräver mycket, sen är det roligt att träffa andra hundar och hundägare, säger Skutskärbon Roger Danblad som började träna Leia i januari i år.

Efter en dryg timme är träningspasset över – nästan. Då ska hundarna stretcha.

– Det är oerhört viktigt. Jag stretchar alla musklerna, säger Stina Astner och böjer mjukt på Sveas ben.

Mer läsning

Annons