Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk-kurdisk förening i konkurs

Annons

Föreningen Sirwan i Gävle har försatts i konkurs.

– Det förskingrade beloppet blev så stort att vi inte kunde förhindra konkursen, säger Seyidxan Anter, ordförande i föreningen som bland annat gett ut den svensk-kurdiska tidskriften Sirwan.

Arbetarbladet berättade för några veckor sedan om den ekonomiska knipa som föreningen hamnat i.

Skatteverket hade begärt föreningen i konkurs eftersom skatteskulden växte.

I slutet av förra året upptäckte Seyidxan Anter och de andra i styrelsen att föreningen hade skulder hos kronofogden. Den ekonomiskt ansvarige hade struntat i att betala skatt och arbetsgivaravgifter för anställda. Styrelsen lämnade in en polisanmälan. Förundersökningen pågår fortfarande.

– Vi är offer för storhetsvansinne och en person som gör saker för egen vinning, säger Seyidxan Anter.

Vid konkursförhandlingen i tingsrätten i måndags hade skulden till staten växt till 278 000 kronor. Seyidxan Anter ville få anstånd en månad för att avvakta polisutredningen mot den tidigare ekonomiskt ansvarige i föreningen. Skatteverkets företrädare menade dock att föreningen knappast kan betala skulden inom överskådlig framtid. Tingsrätten beslutade om konkurs och utsåg advokaten Håkan Jiback till konkursförvaltare.

Seyidxan Anter har sett till så att utgivningen av tidskriften kopplats bort från föreningen. Han räknar med att den fortsätter ges ut med frivilliga insatser. Anders Eklind

Mer läsning

Annons