Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv kräver sifferlösa avtal

Nästa år sluts löneavtal för cirka 3 miljoner svenskar.

Svenskt Näringsliv målar en svart bild av verkligheten och kräver sifferlösa avtal.

– Då skulle det inte bli några löneökningar, säger Renate Almén, ordförande för IF Metall i västra Gästrikland.

Annons

Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren mötte på tisdagen drygt 50 företagare på Stora Vall i Gävle. Han gav sin syn på läget inför den stora avtalsrörelsen när cirka 500 kollektiva löneavtal ska omförhandlas.

– Det är en viktig avtalsrörelse som kommer när svensk ekonomi har fått sig en riktig smäll. Det är viktigt för oss att den inte leder till ökad utslagning av företag och arbetslöshet.

I en tid av djup ekonomisk kris, hög arbetslöshet och i vissa fall halverad orderingång i industrin finns inget utrymme för löneökningar, menar han och avfärdar därmed LO-förbundens gemensamma krav på 2,6 procent, eller minst 620 kronor per månad och heltidsanställd.

– För 2010 är det rimligt att bara ha löneökningar i företag som har råd med löneökningar, säger Christer Ågren.

Renate Almén har ingen tilltro till sifferlösa avtal. Hon tycker att IF Metall redan tog ett stort ansvar för industrin genom att ingå avtal om arbetstidsförkortning.

– En stor del av våra medlemmar tog sin del av ansvaret. Nu räcker det, nu finns det utrymme för löneökningar, säger hon.

Såväl Svenskt Näringsliv som LO-kollektivet stöder sig på Konjunkturinstitutets bedömningar. Enligt myndigheten främjas tillväxten och sysselsättningen av låga men i genomsnitt positiva löneökningar 2010–2012.

Mer läsning

Annons