Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige saknar lagar för Gabriel-fall

/
  • INGA RÄTTIGHETER. Ewa-Leena är mammaledig med snart fyra månader gamla Gabriel, men eftersom varken hon eller sonens biologiska pappa Anders får bli laglig vårdnadshavare för sonen har de inte rätt till föräldrapenning.

I Sverige går det inte att anlita en surrogatmamma, men det är inte olagligt att åka till ett annat land och göra det. Allt fler utnyttjar det, men vid hemkomst kan det bli problem som i fallet Gabriel.

Annons

Nu efterfrågar Gunvor Ericson (MP) och flera andra riksdagspolitiker med henne ett nytt regelverk.

Det finns i dag ingen lag som reglerar vad som händer med ett barn som är fött av en surrogatmamma i ett annat land när det kommer till Sverige.

Enligt svensk lag är den kvinna som varit gravid med barnet och fött det laglig vårdnadshavare.

– Lagen är gammal och tar inte hänsyn till surrogatmödraskap. Det finns inget regelverk för det i Sverige, säger Gunvor Ericson (MP).

Hon lade förra hösten en motion i riksdagen om att regeringen bör utreda saken, men hon liksom två av hennes kollegor i folkpartiet fick avslag.

– Det har varit svårt att diskutera, man har inte velat ta i den här frågan. Jag tror det finns en stor okunskap om vem och vilka det här hjälper. Det är många par som kan ha det här behovet.

Gunvor Ericson är Miljöpartiets folkhälsopolitiska talesman och hon anser att det här definitivt är en fråga som ligger på hennes bord.

– Längtan efter barn kan få många att uppleva ohälsa.

Hon har personligen haft kontakt med Anders och Ewa-Leena. Och när riksdagen öppnar igen i höst tänker hon fortsätta strida för Gabriel och andra barn som liksom han har fötts av utländska surrogatmammor.

Mer läsning

Annons