Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrater utesluts av fack

/
 • Här är det okej att vara Sverigedemokrat. ”Att vara medlem hos oss          och kandidera för Sverigedemokraterna är inga problem. Vi registrerar inga åsikter”, säger Poul-Erik Jensen, ombudsman för Gävleavdelningen. De olika fackförbunden har olika ståndpunkter i frågan om ett medlemskap är förenligt            med en kandidatur för Sverigedemokraterna.

Medlem i facket och samtidigt aktiv Sverigedemokrat? Funkar hos Målarförbundet och hos Handesl.. Men hos Transportarbetarförbundet och andra är det stopp.

Annons

Arbetarbladet har granskat fackförbundens inställning i frågan.

I fredagens tidning skrev Arbetarbladet om att Vårdförbundet aktualiserat frågan om det är förenligt att kandidera för Sverigedemokraterna och samtidigt vara medlem i fackföreningen. Vårdförbundet har väckt frågan efter det att tre medlemmar i förbundet (bland andra Gun-Britt Holmgren i Älvkarleby), kandiderar för Sverigedemokraterna i årets val.

Har inte diskuterats

I många andra förbund har frågan ännu inte varit uppe till diskussion.

Men flera förbund har tagit ställning. Hos Målarna är svaret tydligt. Här är det inga problem att vara aktiv Sverigedemokrat.

– Hos oss är alla välkomna, oavsett politisk hemhörighet. Vi frågar ju aldrig vilket parti de sympatiserar med när de ansöker om medlemskap, säger Johan Johansson, ombudsman för Svenska målareförbundet Gävle/Dala.

Men hos Transport är linjen stenhård. Där utesluts den medlem som kandiderar för Sverigedemokraterna.

– Att vara aktiv i Sverigedemokraterna är inte förenligt med ett fackligt medlemskap hos oss. Det är uteslutningsgrundande, säger Mattias Håkansson, pressansvarig.

Det är också något som har hänt vid ett flertal tillfällen, senast under årets valrörelse.

”En demokratiskt värld”

För Handelsanställdas förbund går det bra att vara aktiv Sverigedemokrat och medlem.

– Det är ju en demokratisk värld vi lever i. Det har hänt att vi har haft något skyddsombud som kandiderade för Moderaterna, och det var inga problem. Så länge de gör det de ska göra, säger Poul-Erik Jensen, ombudsman för Gävleavdelningen.

Dock görs det skillnad på om det handlar om en vanlig medlem och en förtroendevald.

– Om personen verkar för saker som strider mot förbundets grunder, så kan det ligga till grund för att personen får avsluta sitt uppdrag, förklarar Poul-Erik Jensen.

Mer läsning

Annons