Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synpunkter på Norrlandet haglar in

Att varje fastighetsägare tvingas betala 300 000-400 000 kronor när kommunen drar in kommunalt vatten upprör många på Norrlandet. De över hundra breven med synpunkter kommunen fått leder till att förslaget kommer att göras om, det säger ordförande Bygg och miljönämnden Lena Lundgren.

Annons

Tre till fem brev om dagen som kommer till Stadshuset har en sak gemensamt: de innehåller alla synpunkter på vatten- och avloppsplanerna från boende och fastighetsägare på Norrlandet. Med två veckor kvar på inlämningstiden har Gävle kommun redan fått ta emot över 100 brev och mail med synpunkter på vatten- och avloppsbygget på Norrlandet.

– Det här är bland de största reaktioner vi haft, det påverkar ju den enskildes ekonomi så det är klart att reaktioner kommer, säger Lena Lundgren.

30 juli är sista dag för att komma med synpunkter. Håller trenden i sig kommer det att handla om runt 150 brev och utöver det tillkommer alla åsikter som muntligen förts fram på möten. När alla synpunkter sammanställts ska de ut på det politiska bordet och diskuteras. Att översiktsplanen på Norrlandet kommer att revideras är Lena Lundgren säker på.

– Absolut, i alla fall vad gäller vatten och avlopp, det känner jag mig säker på efter att ha varit på möten och hört de boendes åsikter, säger hon.

Kostnaden för att dra in vatten och avlopp beräknas till 270 miljoner. Då Norrlandets terräng ses som besvärlig ger det högre kostnader än normalt för att dra in vatten, för varje fastighet rör det sig om en kvarts till en halv miljon kronor. Enligt lagen ska alla kostnader betalas av fastighetsägarna själva, något många upprörs över men som politikerna stått fast vid.

Med så här många synpunkter på kostnaderna, finns det en möjlighet att ni ändrar er i frågan och kan använda skattemedel för vattnet på Norrlandet?

– Det är den stora och svåra frågan, det vill jag inte föregripa utan det blir en politisk fråga som vi får diskutera, säger Lena Lundgren.

Tanken från början var att byggandet skulle inledas till hösten men Lena Lundgren förklarar att man i och med alla synpunkter är öppna med att tiden kan komma att försenas.

Mer läsning

Annons