Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack och bock!

/
  • FÖRSVINNER I DAG. Det brända bockskelettet är också en turistattraktion, många besökare och Gävlebor har låtit sig fotograferas med den svarta bocken i helgen. Men i dag monteras den ned av Arbetsmarknadsenheten på Gävle kommun.
  • Eje Berglund

Säg hej då till bocken! I dag, måndag, monteras det brända skelettet ned för i år.

Kan det inte stå kvar som en turistattraktion?

– Neej, det är inte bilden av en bränd bock vi vill förmedla, säger ordförande i Bockkommittén, Eje Berglund.

Annons

Arbetsmarknadsenheten på Gävle kommun byggde bocken, och det blir de som tar ned den brända stommen av bocken som sattes i brand natten till fredagen.

Många har låtit sig fotograferas med den brända bocken i bakgrunden i helgen, och frågan är om bocken inte är en turistattraktion som lockar besökare till Gävle även om den är bränd.

– Det kan nog vara så. Det har faktiskt varit uppe till diskussion men det är inget alternativ för oss. Vår inställning är att det ska vara den riktiga, fina bocken eller ingen alls. Risken är stor att någon får för sig att klättra i den, då blir det farligt också.

– Annars skulle vi kunna ha en bränd bock från början. Det skulle bli billigare och inte värd att bränna ned, säger Eje och kostar på sig ett litet skratt.

Men i grund och botten är kommitténs ordförande fruktansvärt besviken.

– Ja, det är jag, vi har ju tappat julstämningen helt, suckar han.

Vad finns det för lärdomar att dra till nästa år?

– Att det ska vara kallt tidigare så att vi kan göra den planerade isbocken. Nej, men att vi behöver mer pengar så att vi kan ha bevakning.

Går det inte att ha frivilliga som bevakar bocken gratis?

– Det är väldigt många som sagt att de kan vara med och vakta i något slags civilgarde. Men om vi i Bockkommittén organiserar den bevakningslistan blir vi också skyldiga om något skulle hända, förklarar Eje Berglund.

– Något år kom det folk som ville vakta frivilligt. På dagar och kvällar var det inga problem men på natten var det ändå ingen som ville sitta där och då brann den ändå ned, konstaterar Eje Berglund.

Bockbrännaren går än så länge fri, men polisen fortsätter jakten på misstänkta i dag. Elina Sorri

Mer läsning

Annons