Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tackade nej till att bli mordbrännare

/

I går framträdde ett av åklagarsidans nyckelvittnen i rättegången mot Svarte Jägarens ägare. Han berättade att ägarna redan hösten 2007 bad honom tända på restaurangen. Han tackade nej.
– De ville att jag skulle kasta in en molotovcocktail genom ett fönster, sade han.

Annons

Mannen har tidigare jobbat på krogen. Han var uppenbart mycket plågad av att behöva vittna. Han hade hämtats av polisen till tingsrätten, och inledde med att säga att han inte alls ville bli inblandad.

– Känner du dig hotad? Ar det någon som har varit hem till dig? Är det någon som har ringt till dig? frågade åklagaren Mikael Hammarstrand.

Vittnet svarade nej på det.

– Varför fick du skjuts av polisen hit då? Varför tog du dig inte hit på egen hand, frågade åklagaren.

– För säkerhets skull, svarade vittnet efter en kort tvekan.

Bad om en tjänst

 

Lite senare under förhöret lämnade vittnet dock de uppgifter som är viktiga för åklagaren i det här målet.

Han berättade att han mött en av ägarna i restaurangen en torsdagkväll hösten 2007. Ägaren bad honom om en tjänst i ett väldigt känsligt ärende. Senare kom den andre ägaren in och berättade att det gällde att tända på restaurangen med en molotovcocktail.

Motivet skulle vara att ägarna var trötta på att pendla från Stockholm, men att de inte lyckades sälja restaurangen.

Men den tidigare anställde ville inte. Han tänkte på sitt barn.

– Om jag gjort det hade jag kanske suttit på fel sida här i dag, det hade inte varit bra.

Vittnesmålet är viktigt för åklagaren, eftersom det bara finns andrahandsuppgifter om ägnas inblandning i den brand som verkligen blev av 10 april.

Tidigare under dagen förhördes också ett par andra tidigare anställda på krogen. En av dem hade blivit erbjuden att köpa krogen, men backade ur när han inte fick se all redovisning.

Båda berättade att de hade fått kontant betalt, till exempel en femhundralapp i handen när de gick hem efter en helgkväll.

– Pengarna dök aldrig upp på några inkomstuppgifter, så det går inte att neka till att det var svarta pengar, bekräftade en av dem.

Mer läsning

Annons