Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågkaos – då stängde SJ och tog helg

/
  • Stressad. Stefan Karlsson blev stressad när tåget inte kom i tid. Han var på väg till ett arbetspass som flygledare på Arlanda och kunde inte komma åt någon information om förseningarna. ”Det är dåligt att det inte finns värdar på plats en sådan här kväll”, tyckte han.
  • Glad ändå. Legendariske Hammarbyprästen Carl-Adolf Murray, 98, var på lika gott humör som vanligt trots tågförseningarna. ”Det går säkert men sakta”, sade han.
  • Det var tågkaos i hela Sverige i går. På stationen i Gävle väntade resenärer på kraftigt försenade tåg. Sofia Svensson var på väg till Västervik för julfirande tillsammans med barnen Casper och Stella.
  • Väl förbereDda. Martin Carlsson hade förberett sig för tågförseningarna med varma kläder och extra matsäck medan Tova Karlman fått med sig en filt från mamma ifall det skulle bli en lång kväll eller i värsta fall natt på någon station efter vägen.

Kaos i den svenska tågtrafiken med inställda och försenade tåg på årets mesta reskväll.

Då stängde stations­personalen i Gävle luckorna och tog helg.

– Det är för dåligt att det inte går att få information, tyckte flygledaren Stefan Karlsson på väg till jobbet på Arlanda.

Annons

Dagen före julafton gick allt fel för Trafikverket och SJ. Ett elfel utanför Stockholm i kombination med ett urspårat timmertåg i Falköping och oväder i Skåne gjorde att många tåg ställdes in eller blev kraftigt försenade.

Problemen drabbade i första hand södra Sverige. Men det blev även följdeffekter för Norrlandstrafiken.

Irriterat i Gävle

På stationen i Gävle var stämningen irriterad vid 19-tiden på kvällen. Någon information utöver de knapphändiga uppgifterna på tv-skärmarna gick inte att få.

Efter det att kassorna stängt klockan 18 gavs ingen personlig service. Resenärerna fick klara sig själva bäst de kunde. SJ:s hemsida låg nere till och från på grund av överbelastning och den som försökte ringa blev bortkopplad.

– Så här får det inte gå till. När det uppstår en sådan här situation måste det finnas värdar på plats som kan svara på frågor, sade Stefan Karlsson, som inte visste om han skulle hinna i tid till sitt arbetspass som flygledare på Arlanda.

Extra kläder och mat

De flesta resenärerna var dock väl förberedda på extra långa restider och utrustade därefter.

– Jag har varma kläder och extra mycket matsäck, berättade Martin Carlsson, på väg från Sundsvall till Linköping för att fira jul med familjen.

Vid bytet i Gävle var han redan två timmar försenad. Sällskap i vänthallen hade Martin av Tova Karlman och hennes två katter.

– För mig är det inga problem. Men katterna börjar tycka att det är jobbigt, sade Tova, på väg till pojkvännen i Märsta med en medskickad filt från mamma ifall det skulle bli en lång kväll och natt.

Sofia Svensson var på väg från Sundsvall till Västervik för julfirande tillsammans med barnen Stella, 4 år, och Casper, 3 år, när hon blev sittande i Gävle i väntan på nästa tåg.

– Vi var förberedda på att det skulle bli förseningar så vi har laddat upp med extra matsäck. Barnen fördriver tiden med att titta på filmer, lägga pussel och rita. Så här långt är det lugnt.

Stella var på gott humör trots att det blev en lång och jobbig resa hem till mormor.

– I morgon kommer ju tomten, förklarade hon glatt.

Mer läsning

Annons