Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågsabotage i Gävle

Ett tågsabotage som kunde ha fått allvarliga konsekvenser inträffade på söndagsmorgonen utanför Gävle. Ett godtåg körde då in i ett stort träd som någon fällt över spåret.

Annons

Det var vid sextiden på morgonen som ett godståg körde rätt in i en stor asp som låg över spåret vid hamnen i Fredrikskans strax utanför Gävle. Lokföraren klarade sig oskadd från händelsen. Däremot blev strömavtagaren på loket skadat och strömmen bruten för hela Gävleområdet under en kort tid innan felet kunde isoleras till den aktuella platsen.

Att någon av misstag skulle ha råkat fälla träd över spåret tror man inte på hos Banverket.

– Trädet var fällt med motorsåg och väl snittat. Det verkar konstigt om någon bara skulle ha råkat fälla det åt fel håll på det här sättet, säger Ola Nilsson på Banverkets presstjänst.

Tågsabotage av det här slaget är ovanliga.

– Jag har aldrig hört talas om någon liknande händelse och jag hoppas verkligen inte att det blir någon trend. Förutom att den som beter sig på det här sättet riskerar livet på andra människor, utsätter den personen också sig själv för livsfara. Fallet trädet ned över kontaktledningen kan det bli strömförande, konstaterar Ola Nilsson.

Det misstänka sabotaget utreds nu av Gävlepolisen.

 

 

 

Annons