Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talgoxen regerar på fågelbordet

/
  • OXE PÅ TOPP. Talgoxen brukar vinna fågelbordsräkningarna. De här två smaskar i sig av godsakerna på Anders Johanssons fågelbord i Bomhus.

Just nu pågår årets stora fågelräkning. Anders Johansson, ordförande i Gävle fågelklubb, är en av många som håller ögonen på sitt fågelbord i helgen.


– Om många räknar får vi in ett bra underlag för statistik som kan ge värdefull kunskap, säger han.

Annons

Talgoxen är inte oväntat regerande mästare vid svenska folkets fågelmatbord. Blåmesen, ett par sparvar och ett par finkar ligger också bra till på tio-i-topp.

2009 är fjärde året som Sveriges ornitologiska föreningen genomför fågelbordsinventeringen. Alla som vill vara med räknar hur många fåglar av samma art som syns samtidigt vid fågelbordet under en viss tidsperiod. Man kan räkna hemma vid sitt eget fågelbord, eller på någon annan plats. Sedan rapporterar man resultaten, antingen direkt på nätet eller med ett brev. Fram i februari blir resultatet klart. Talgoxen brukar vinna.

– Räkningen ger en bra bild av vilka fåglar som finns var i landet. Blir det tydliga förändringar, om en art ökar eller minskar kraftigt eller breder ut sig geografiskt, får vi veta det, säger Anders Johansson.

Ett syfte med räkningen som går under namnet ”Vinterfåglar in på knuten” är också att öka allmänhetens intresse för fåglar, och värva medlemmar till föreningarna.

Hela kampanjen, och resultatet av den, kan följas på www.sofnet.org.

Mer läsning

Annons