Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tamara och Zizan har upptäckt en ny värld

/
  • upptäcker en annan värld. Tamara Andreottis och Zizan Abdullahs feriearbete på Sätrahemmet har blivit en oväntad resa in i de äldres värld.

Efter en veckas feriearbete på äldreboendet Sätrahemmet är gymnasisterna Tamara Andreotti, 18, år, och Zizan Abdullah, 17 år, överens. De har invigts i en annan värld.

Annons

– Tänk att de har varit med om så mycket, säger Zizan.

Första dagen var en chock för Tamara och Zizan. De boende på Sätrahemmet satt knäpptysta och gjorde ingenting, utom att stirra misstänksamt på Tamara och Zizan.

Den första tanken då var att ferietjänsten på två veckor skulle gå så fort som möjligt. Men redan andra dagen skiftade känslorna och nu är de två veckorna i stället en alldeles för kort tid för att hinna uppleva den skatt av berättelser som åldringarna bär på.

Tamaras och Zizans uppdrag på Sätrahemmet är ytligt sett ganska basalt. De finns till hands, går ut och går med de äldre, eller bara sitter och pratar med dem. En nog så viktig uppgift har det visat sig.

– De tillför jättemycket. Det är de som gör ”finliret”. Det är viktigt nu på sommaren då det är mycket vikarier och rutinerna blir lite rubbade, säger Kerstin Wilén, som basar över avdelningarna där flickorna jobbar.

När Tamara och Zizan går förbi tv-rummet på sin avdelning stannar de och hälsar på en äldre man med grått, tjockt hår. Han presenterar sig som CH Eklund och blir nästan gråtmild när han försöker förklara flickornas betydelse.

– De är... duktiga. Det är speciellt det de gör. De går ut och går med oss gamlingar.

För CH och många andra boende skänker dessa till synes små handlingar stor glädje. Både Tamara och Zizan kan ge exempel på hur de gång på gång får enorm uppskattning genom att bara finnas till.

– En man blev nästan gråtfärdig av glädje bara för att jag var med honom när han satt och målade, säger Zizan.

Tamara och Zizan skulle inte vilja ha den här erfarenheten ogjord. De säger att de har lärt sig mycket av de äldre, inte minst av deras berättelser från förr. På Sätrahemmet har de fått möta livs levande historia av personer som händelsevis kan vara jämngamla med Titanic.

– När man kommer in till dem finns det foton på dem när de var unga. Det är nästa svårt att tro det, Säger Zizan.

– Man kommer till en annan värld när man är här, säger Tamara.

Om en vecka slutar de. Då får nya ferieungdomar chansen att upptäcka den äldre världen.

Mer läsning

Annons